Asbl LichtBLICKE (2021)

Asbl LichtBLICKE (2021)

Beschrijving van het project

  • Titel van het project: Sociale esthetiek en massage
  • Selectiejaar van het project: 2021
  • Organisatie: asbl LichtBLICKE
  • Toegekend bedrag: 44120€

Het doel van onco-esthetica is het psychosociale aspect te ontwikkelen in het traject van een persoon met kanker en een persoon die dicht bij de patiënt staat te betrekken om vaardigheden over te dragen. Dit is om familieleden in staat te stellen de patiënt veilig te steunen en te begeleiden tijdens en na de behandeling.

De sociale schoonheidsspecialist biedt een 3C® (Body-Heart-Consciousness) benadering, die de patiënt op een speelse manier via de vijf zintuigen in contact laat komen met zichzelf, zijn lichaam en anderen. Het stimuleert ook het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde en zorgt voor ontspanning, welzijn en sereniteit. Het stimuleert ook het leggen van contacten met familieleden en betrekt hen bij het traject van de patiënt.

Hoe kan dit gedaan worden? Met individuele of groeps gezichtsbehandelingen en massages, manicures en nagellak.

Dit helpt om verschillende hormonen te stimuleren die ontspanning en welzijn bevorderen en pijn verminderen.

Een vernieuwend voorstel is de overdracht van vakkennis aan een persoon die dicht bij de patiënt staat. Bijvoorbeeld, met massage training en make-up advies. Op die manier voelt het familielid zich nuttig en gerustgesteld en voelt de patiënt zich veilig, gewaardeerd en niet infantiliserend. Het is belangrijk andere mensen in een positieve context te kunnen ontmoeten, uit te wisselen en te laten zien dat zij nog mooi zijn en blijven dankzij oordeelkundig advies van professionals.

De doelstellingen zijn het verbeteren van de levenskwaliteit van onze begunstigden en het stimuleren van interactie en sociale banden tussen mensen die in een positieve richting willen evolueren, om hen zo uit een sociaal isolement te halen, hun zelfvertrouwen te versterken en hen op een transparante manier te informeren en te adviseren over de keuze en het gebruik van producten. Het stelt hen ook in staat te leren voor zichzelf te zorgen en zichzelf te behandelen.