Na een behandeling tegen kanker blijken de meeste patiënten minder te bewegen dan vóór hun diagnose. Zo’n 3 op 4 onder hen halen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization of WHO) niet of bewegen zelfs helemaal niet. Dat is bijzonder jammer. Fysieke activiteit helpt immers niet alleen kanker te voorkomen, maar biedt je ook tal van lichamelijke en mentale voordelen tijdens en na de behandeling.
Je kan hoeft daarom geen sport te beoefenen. Ook met je kinderen spelen, huishoudelijke klussen klaren, tuinieren, je te voet of met de fiets verplaatsen zijn vormen van lichaamsbeweging. Deze webpagina informeert je uitvoerig over alle voordelen van fysieke activiteit en helpt je de beweegmotivatie te vinden. Overtuigd? Dan lees je hier ook je hoe je veilig en verantwoord beweegt of sport als je kanker hebt. Ready, set, go!
Geen enkele wetenschappelijke studie heeft een negatief effect aangetoond van (aangepast!) sporten als je kanker hebt. Integendeel! Of je nu aan uithouding, kracht of lenigheid: sporten helpt je actief in je strijd tegen kanker. En ook met gewone lichaamsbeweging als tuinieren of het huishouden doen, kom je al een eind. Tijdens de behandeling versterkt regelmatige beweging de effectiviteit van de kankertherapie en zwakt het bijwerkingen van die therapie af. Na de behandeling verkleint fysieke activiteit het risico dat de ziekte terugkeert. Een beweeglijk leven zorgt ook voor de toename van je overlevingskansen.
Bekijk onze webinar om meer te weten over fysieke activiteit tijdens en na kanker.
Nogmaals: geen enkele wetenschappelijke studie heeft een negatief effect aangetoond van (aangepast!) sporten als je kanker hebt. Er is geen enkele gezondheidsreden om het niet te doen, zolang je maar met je arts overlegt. Maar hoe zet je jezelf in beweging, letterlijk en figuurlijk?
Motivatie om te beweging krijg je zo:
De WHO raadt alle volwassenen en ouderen met kanker of voormalige kankerpatiënten aan:
Let wel! Die richtlijnen gelden alleen als je arts daar ook toestemming voor geeft in het geval van jouw specifieke type kanker of je behandeling.
Meer weten over ‘matig’ en ‘intenstief’ bewegen? Raadpleeg onze pagina ‘Fysieke activiteit’.
Als je kanker hebt, moet je je fysieke activiteit afstemmen op je ziekte en de behandeling.
Stichting tegen Kanker gaf in 2007 het startschot van haar programma Raviva/Rekanto. Hiermee wou ze meer kankerpatiënten op nationaal niveau bereiken. Per jaar, bracht dit initiatief ongeveer 1.500 mensen ‘in beweging’. Een mooi begin, maar Stichting tegen Kanker vond dit nog niet genoeg. De organisatie wil fysieke activiteit als een structurele behandeling in elk zorgtraject opnemen. Daarom werd beslist om het programma Raviva/Rekanto stop te zetten en het geld anders te investeren.
In 2019 werden de Grants Physical Activity gelanceerd. Een budget van 1.701.685 euro werd verdeeld onder 23 projecten in heel België. Het doel? Fysieke activiteit tijdens en na de behandelingen bevorderen, de intra- en extramurale samenwerking en continuïteit stimuleren, en meer patiënten bereiken (streefdoel: >15.000 deelnemers per jaar).
In 2021 werd, op initiatief van Stichting tegen Kanker, een Nationale Werkgroep gevormd om een nationale consensus te verkrijgen over wat fysieke oncologische revalidatie zou moeten zijn. Volledig onafhankelijk werd deze consensus opgemaakt, in nauwe samenwerking met 16 experten van over heel België.
De Nationale Werkgroep richtte zich op de noodzaak om erkende kwaliteitscriteria te definiëren en een terugbetaling voor fysieke revalidatie tijdens en na een oncologische behandeling te bekomen.
Download gratis het voorstel van Stichting tegen Kanker en de Nationale Werkgroep.