Soorten prostaatkanker en anatomie

Soorten prostaatkanker en anatomie

Soorten prostaatkanker

Adenocarcinoom

Adenocarcinoom of klierkanker ontstaat uit kliercellen van de prostaat en vertegenwoordigt 90 procent van de gevallen van prostaatkanker. De kliercellen scheiden prostaatvocht af. Samen met de zaadcellen, die door de testikels of zaadballen worden geproduceerd, en het vocht dat in de zaadblaasjes wordt aangemaakt, vormt het prostaatvocht sperma.

Er zijn 4 stadia van prostaatkanker:

    • Eerste stadium: de tumor is klein en enkel gelokaliseerd in de prostaat. De kanker vordert langzaam en de kankercellen zijn gedifferentieerd en niet erg agressief.
    • Tweede stadium: de tumor blijft klein en bevindt zich nog altijd in de prostaat. De kankercellen zijn mogelijk minder goed gedifferentieerd, met het risico dat ze evolueren naar een agressieve tumor.
    • Derde stadium: het volume van de tumor wordt groter. Kankercellen dringen de weefsels en organen rond de prostaat binnen. Ze zijn niet goed gedifferentieerd en vertonen duidelijke tekenen van agressiviteit.
    • Vierde stadium: aanwezigheid van metastasen in organen die zich verder van de prostaat bevinden.

Elk van deze vier stadia heeft ook subfases.

Andere soorten prostaatkanker

Er zijn andere, veel zeldzamere vormen van prostaatkanker, die hier niet worden besproken.

Anatomie van de prostaat

De prostaat is een klier en een onderdeel van het mannelijke voortplantingsstelsel, dat bestaat uit de geslachtsorganen. Deze klier produceert prostaatvloeistof. Samen met zaadcellen uit de testikels of teelballen en vloeistof, die door de zaadblaasjes wordt aangemaakt, vormt de prostaatvloeistof sperma.

De prostaat bevindt zich onder de blaas en voor het rectum, het eindgedeelte van de dikke darm. Dwars doorheen de prostaat loopt de urethra of plasbuis, het kanaal waardoor urine en sperma wordt geloosd.