Leer meer over de diagnostische tests met betrekking tot blaaskanker en hoe deze tests helpen bij het stellen van een juiste diagnose.
Bij de analyse van urine wordt een peilstok of speciale teststrip gebruikt die de aanwezigheid van onzichtbare bloedsporen in de urine aan het licht kan brengen. Is dat het geval, dan zal de arts bijkomende tests laten uitvoeren in een gespecialiseerd laboratorium. Als men er afwijkende cellen in de urine aantreft, zal aanvullend onderzoek worden uitgevoerd.
Een cystoscopie is een inwendig onderzoek van de plasbuis en de blaas. De uroloog gebruikt hiervoor een cystoscoop, een dunne buis met een optisch systeem en soms een werkkanaal. Deze wordt via de plasbuis in de blaas gebracht om de binnenkant van de blaaswand zorgvuldig te inspecteren. Tijdens het onderzoek kan de uroloog een biopsie uitvoeren, waarbij kleine stukjes verdacht weefsel worden weggenomen voor laboratoriumanalyse. Cystoscopie is doorgaans niet pijnlijk, maar kan wel als onaangenaam of licht irriterend worden ervaren, vooral bij mannen. Het onderzoek duurt meestal slechts enkele minuten en vereist zelden verdoving.
Bij radiografie van de urinewegen gaat het om medisch beeldvormingsonderzoek waarbij men röntgenfoto’s maakt van de nieren, urineleiders, blaas en plasbuis. Deze onderdelen van het urinestelsel worden na het injecteren van een contrastvloeistof zichtbaar. Met regelmatige tussenpozen worden foto’s gemaakt om na te gaan welk traject de vloeistof aflegt en mogelijke tumoren, stenen of verstoppingen op te sporen.
Er zijn nog andere diagnostische tests met betrekking tot blaaskanker mogelijk:
Professionele medewerkers beantwoorden je vragen