Luikse salade

Luikse salade

Deze warme Luikse salade is een hartig en voedzaam gerecht dat comfort en smaak combineert. De mix van krokante groenten, zachte aardappelen en gebakken spekjes maakt het ideaal voor wie extra energie nodig heeft. Heerlijk als hoofdgerecht.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 1 kg krielaardappelen OF 4 kleine aardappelen en 500 g asperges
  • 500 g princessenbonen
  • 350 g magere spekblokjes
  • 2 uitjes of sjalotten
  • 1 el vetstof
  • 1 el appelazijn (kan ook met wijnazijn)
  • Luikse stroop naar smaak (kan ook honing)
  • Verse peterselie, als kruid en als garnituur
  • Peper, zout

Voorbereiding

Kook de aardappelen in de schil in licht gezouten water. Giet af en zet opzij. Blancheer de prinsessenbonen en eventueel de asperges kort zodat ze beetgaar blijven.
Snipper de uien of sjalotten fijn. Bak de spekblokjes in een grote pan zonder extra vetstof tot ze goudbruin zijn. Voeg de ui toe en laat zachtjes meebakken tot ze glazig zijn. Roer er op het einde de fijngehakte peterselie door.
Blus met de azijn en voeg de Luikse siroop of honing toe om het geheel mooi in balans te brengen. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de in stukken gesneden aardappelen en de groenten toe aan de pan. Meng alles voorzichtig zodat de smaken goed vermengen. Serveer warm of lauw, afgewerkt met wat extra peterselie.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Een variant is ‘Fricassee des Fagnes’ uit de Hoge Venen: aardappelen worden vervangen door bospaddestoelen,  azijn door witte wijn, peterselie door gehakte tuinkruiden. Dit is eerder een herfstversie.

Zin in een andere voedzame salade? Probeer dan zeker de tagliatellesalade met spinazie, een smakelijk en evenwichtig alternatief.

Meer inspiratie