Chinese paddenstoelen, en de betaglucanen die ze bevatten, worden in relatie tot kanker(preventie) vaak geprezen, vooral omwille van hun weerstandsbevorderende eigenschappen. Hoewel de weldaden ervan vooral in laboratoriumstudies bestudeerd werden, zijn de resultaten bemoedigend, en verdienen ze een plaats in onze voeding. Van de paddenstoelen van bij ons zijn vooral oesterzwammen rijk aan betaglucanen. De combinatie van groenten en fruit in dit gerecht zorgt voor een maximale variatie en aanvoer van gezonde stoffen.
Hoofdgerecht
Visgerecht
Gezond recept
Herfst
Lente
Zomer
Ingrediënten
- 250 g (soba)noedels (Japanse noedels van boekweitmeel)
- 400 g scampi’s, gepeld en ontdaan van darmkanaal
- Een beetje olie of 100% plantaardige margarine
- 2 handjes gedroogde shiitake-paddenstoelen
- Shiitakes (Chinese paddenstoelen)
- 2 mango’s, ontpit en in blokjes gesneden
- 1 komkommer + 6 lente-uitjes, fijngesneden
- 8 eetlepels sojasaus
- 2 stukjes gember op siroop, fijngehakt
- 2 eetlepels gembersiroop (uit de pot)
- 1 rode chilipeper, fijngehakt
- 8 eetlepels sesamolie
- Sap van 8 limoenen
Voorbereiding
Kook de soba-noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij. Laat de gedroogde shiitake-paddenstoelen 1 minuut weken in kokend water, giet af en snijd indien nodig in stukjes. Bak de scampi in een beetje vetstof tot ze roze en licht goudbruin zijn.
Meng in een kom de sojasaus, gember, gembersiroop, chilipeper, sesamolie en limoensap tot een aromatische saus. Proef en pas aan naar smaak.
Meng in een grote kom de soba-noedels met de mango, komkommer, lente-ui, scampi en paddenstoelen. Giet de saus erover, meng voorzichtig en serveer lauw of op kamertemperatuur.
OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).
Voor wat variatie, probeer ook onze scampi met vijf aroma’s– een andere lichte en smaakvolle maaltijd.