Gestoomde groenten met zureroomdressing en zalm

Gestoomde groenten met zureroomdressing en zalm

Stomen (100 °C) heeft heel wat voordelen: vitamines en mineralen blijven beter bewaard, groenten behouden een mooie kleur en je hoeft geen vet toe te voegen. In kankerpreventie is stomen een beter alternatief dan koken op hogere temperaturen (boven 200 °C), zoals in een wok of pan, op de barbecue of de grill. Hierbij kunnen immers kankerverwekkende stoffen ontstaan, vooral bij het aanbranden en bij rechtstreeks contact met een vlam.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Visgerecht
Visgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 4 rauwe zalmfilets, zonder vel en in fijne sneetjes
  • 200 g groene boontjes, schoongemaakt
  • 2 broccoli’s, in roosjes
  • 6 eetlepels argan- of olijfolie
  • 1 citroen, geperst
  • Enkele takjes venkelloof
  • Enkele blaadjes zuring
  • Enkele blaadjes basilicum
  • 125 ml zure room
  • Rode peperbolletjes (optioneel)
  • Volkorenbrood als bijgerecht
  • Peper

Voorbereiding

Stoom de sperziebonen en broccoliroosjes enkele minuten tot ze gaar maar nog knapperig zijn. Laat uitlekken en zet opzij.
Verdeel de plakjes rauwe zalm over de borden. Meng in een kommetje de olie met het citroensap. Hak het venkelgroen fijn en voeg toe aan de olie. Kruid met peper. Bestrijk de zalm met deze aromatische olie.
Dompel de zuring en basilicum kort onder in koud water om ze op te frissen. Laat uitlekken, verwijder de steeltjes en hak fijn. Meng met de zure room in een kommetje.
Leg de gestoomde groenten rond de zalm. Lepel de zure roomdressing erover. Werk eventueel af met roze peperkorrels. Serveer met een sneetje volkorenbrood.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Recept van Sofie Dumont

Zin in een ander gerecht met zalm? Ontdek dan ook onze eenpansgerecht met asperges en zalm – een warme, voedzame maaltijd.

Meer inspiratie