De stralen van de zon hebben onmiskenbaar een heilzame invloed op onze gezondheid. Uv-stralen zijn een bron van vitamine D, essentieel voor stevige botten en tanden en om ons lichaam goed te doen functioneren. Bovendien stimuleert de zon de aanmaak van serotonine. Dit hormoon beïnvloedt onze stemming. Op die manier regelt zonlicht onze slaap en stemming, bovenop tal van andere positieve effecten. Wil je echter in alle veiligheid genieten van deze voordelen, dan moet je jezelf ook beschermen tegen uv-stralen.
Iedere blootstelling aan uv-stralen beschadigt ons DNA. Onze huidcellen zijn niet in staat om deze schade volledig te herstellen. Sommige van de veroorzaakte letsels kunnen zich ontwikkelen tot kanker.
Overmatige blootstelling aan uv-stralen veroorzaakt:
Voorzichtig zijn in de zon, da’s niet alleen iets voor tijdens je vakantie aan zee of in de bergen! Het is belangrijk om de tips hierboven op te volgen bij een uv-index van 3 of meer. In je tuin, op een terras, als je buiten aan het werk bent, wandelt, sport, je uitleeft in een hobby of op stap gaat… Bescherm je overal.
Goed om te weten:
Denk eraan om jezelf altijd goed te beschermen!
De uv-index geeft weer hoe sterk de ultraviolette straling is die het aardoppervlak bereikt. Dit varieert in functie van de tijd van het jaar, het weer, het uur van de dag en de locatie. Vanaf index 3 (matig) moet je blootstelling aan de zon beperken, beschermende kleding dragen en de blote huid insmeren met zonnecrème (index min 30, maar ideaal 50).
In België moeten we ons van maart tot eind oktober beschermen bij een uv-index van 3 of hoger, ook op bewolkte dagen!
Download hieronder de gratis SunSmart Global UV-app!
Om jezelf goed tegen de zon te beschermen, is het belangrijk om je huidtype te kennen. Wordt je huid in de zon eerder rood dan bruin? Wees dan extra voorzichtig!
Elk huidtype ondervindt schade van de zon, bescherm dus jezelf!
Beperk bij een uv-index van 3 of hoger je blootstelling, draag beschermende kleding en smeer de blootgestelde huid in met zonnebrandcrème (beschermingsfactor minstens 30).
Zonnebrandcrèmes moeten een beschermingsfactor hebben van minstens 30 met UVA- en UVB-filters. Als je huid zweet of als je gaat zwemmen, moet je een waterbestendige zonnecrème gebruiken en dit herhalen nadat je je afgedroogd hebt.
Opgelet: geen enkele zonnecrème biedt voldoende bescherming! Schaduw en kleding vormen de eerste bescherming. Breng als extra bescherming zonnebrandcrème aan op de blootgestelde huid.
Download hieronder de gratis SunSmart Global UV-app!
Los van hun huidtype hebben kinderen een dunnere en kwetsbaardere huid dan die van volwassenen. Deze huid kan zichzelf niet beschermen tegen uv-stralen. Studies tonen aan dat overmatige blootstelling aan de zon tijdens de kindertijd huidkanker kan veroorzaken op volwassen leeftijd.
Als je kind zich in de zon begeeft, moet je het altijd beschermen met lange kleding, een zonnebril, een hoedje en zonnebrandcrème met complete bescherming. Blijf ook voor oudere kinderen erg waakzaam, beperk de blootstelling en pas de beschermingsvoorschriften strikt toe.
Een zonnebank gebruiken, verhoogt je risico op huidkanker met wel 75%. Het veroudert ook vroegtijdig je huid en beschadigt je ogen.
In tegenstelling tot wat sommigen zeggen:
In afwachting van een algemeen verbod op de zonnebank voor iedereen, is het belangrijk om te weten dat het nu al verboden is voor al wie:
Het is belangrijk om elke verandering in een moedervlek of het verschijnen van een nieuwe moedervlek op te merken. Twijfel je? Raadpleeg dan een dermatoloog of arts.
Raadpleeg een arts als je een pigmentvlek ziet die aan een of meer van de volgende criteria voldoet:
Evolutie: de beschadiging verandert van uiterlijk, grootte, kleur en dikte.