Zuiderse vissoep

Zuiderse vissoep

De tomaten in dit recept zijn rijk aan de stof lycopeen, waarvan vermoed wordt dat ze bescherming kan helpen bieden tegen prostaatkanker. Maar ook van tomaat afgeleide producten zijn rijk aan lycopeen, zoals tomatensaus, ketchup, tomatenpuree en gepelde tomaten. De stof is overigens ook rijkelijk aanwezig in papaja, roze grapefruit, abrikozen en watermeloen. En nog een weetje: lycopeen wordt beter beschikbaar voor ons lichaam door tomaten op te warmen of te pureren.
Soep
Soep
Voorgerecht
Voorgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Lente
Lente
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • Benodigdheden (10 personen)
  • 250 g fijngesneden groenten (selder, prei, wortel en venkel)
  • 1 gehakte ui
  • 2 geperste knoflookteentjes
  • 4 gepelde tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 liter visfumet
  • ½ koffielepel venkelzaadjes
  • ½ koffielepel rasp van sinaasappelschil (gewassen)
  • 10-tal draadjes saffraan
  • 1 kruidenbosje (bouquet garni)
  • 4 geschilde aardappels
  • 1 kg vis, schaal- en schelpdieren
  • Peper
  • Een snufje zout
  • Cayennepeper
  • Geroosterd volkorenbrood met look

Voorbereiding

Stoof de groenten, de ui en de knoflook in de olie. Voeg alle andere ingrediënten toe, behalve de vis.
Kook de soep op een laag vuurtje tot de aardappels gaar zijn.
Zet dan het vuur af en pocheer de vis, schaal- en schelpdieren in de soep. Serveer met geroosterd volkorenbrood met look.
Recept van Felix Alen

Meer inspiratie