Zeebaars met een zuiderse venkelvinaigrette

Zeebaars met een zuiderse venkelvinaigrette

Aan omega 3-vetzuren, onder meer aanwezig in vis, worden veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven, ook in kankerpreventie. Toch zouden ze ook nadelen hebben. Zo zou een te hoge consumptie van deze vetzuren het risico op prostaatkanker kunnen verhogen. Vermijd daarom visoliesupplementen en beperk je visconsumptie tot gemiddeld tweemaal per week. Zo heb je er de voordelen en niet de mogelijke nadelen van.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Visgerecht
Visgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 4 zeebaarzen (of forel, makreel, zalm…)
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 1 knoflookteentje, geperst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 venkel, in blokjes
  • 4 kerstomaatjes, in stukjes
  • 10-tal zwarte en groene olijven, in stukjes
  • 250 g gekookte of gestoofde seizoensgroenten en in de schil gebakken krielaardappels
  • Rasp en sap van ½ citroen (gewassen)
  • Peper
  • Een snufje zout
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 ml balsamicoazijn
  • 100 ml olijfolie (extra vierge)
  • 100 ml neutrale slaolie
  • Geroosterd brood en salade met kruiden

Voorbereiding

Groenten voorbereiden: Fruit de sjalotten en knoflook kort in olijfolie. Voeg de venkel toe en laat 8 minuten zachtjes garen zonder te kleuren. Laat afkoelen.
Garnituur mengen: Voeg de tomaten, olijven, gekookte groenten, krielaardappelen en citroenzeste toe. Meng voorzichtig.
Vinaigrette maken: Klop in een kom de mosterd met balsamicoazijn, citroensap, beide oliën, peper en zout.
Vis marineren: Giet driekwart van de vinaigrette over de visfilets (met vel) en laat 4 uur marineren in de koelkast.
Bakken: Dep de filets lichtjes droog en bak ze op de velkant in een hete pan zonder om te draaien. De vis mag vanbinnen nog licht rosé zijn.
Serveren: Haal het visvlees voorzichtig los met een lepel en vork. Serveer op de groenten met geroosterd brood en een kruidensalade.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Probeer ook onze venkelijs – een verrassend frisse en voedzame traktatie.

Meer inspiratie