Wortelbrood met veldsla

Wortelbrood met veldsla

Dit zachte, lichtzoete wortelbrood is perfect in combinatie met een frisse en knapperige veldsla. Rijk aan vezels en smaak, vormt het een voedzame en troostende maaltijd, ideaal voor mensen met kanker die op zoek zijn naar een evenwichtige en milde voeding.
Voorgerecht
Voorgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Herfst
Herfst

Ingrediënten

  • 300 g wortelen
  • 375 g (volkoren)bloem
  • 2 uien
  • 1 ei
  • 50 g suiker
  • 10 g gist
  • 5 el water
  • 2 eetlepels olie of 100% plantaardige margarine
  • 1 koffielepel zout
  • Veldsla (hoeveelheid naar smaak)

Voorbereiding

Schil de wortelen en rasp ze fijn. Snipper de uien. Stoof beide in een beetje vetstof tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn.
Los de gist op in een eetlepel lauw water en laat enkele minuten rusten.
Meng in een grote kom de gezeefde bloem, het ei, de geactiveerde gist, zout, suiker en water. Voeg de gestoofde groenten toe en meng tot een homogeen en stevig deeg. Voeg indien nodig wat extra bloem toe als het deeg te nat is.
Vet een voldoende grote bakvorm in (het deeg zal verdubbelen in volume). Giet het deeg erin, dek af met een schone doek en laat 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Bak het brood ongeveer 30 minuten tot het goudbruin en krokant is aan de buitenkant.
Het brood kan zowel warm als koud geserveerd worden. Combineer met een portie veldsla en een lichte vinaigrette voor een complete, smaakvolle en energierijke maaltijd.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Voor wat variatie, probeer ook onze perencake met vanille en gember â€“ een andere voedzame en licht verteerbare recept.

Meer inspiratie