Rijstsalade met noten en bonen

Rijstsalade met noten en bonen

Deze rijstsalade met noten en bonen is ideaal voor mensen met kanker. Ze is rijk aan plantaardige eiwitten, vezels en gezonde vetten. De combinatie van zachte en krokante ingrediënten maakt dit gerecht voedzaam én aangenaam om te eten, zelfs bij verminderde eetlust.
Rijstsalade met noten en bonen
15 - 20 min
Sla
Sla
Vegetarisch
Vegetarisch
Gezond recept
Gezond recept

Ingrediënten

  • 120 g ongekookte witte rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 180 g rozijnen
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zwarte peper
  • Zout
  • 200 g komkommer
  • 400 g perziken op siroop uit blik
  • 120 g rode kidneybonen uit blik
  • 200 g notenmengeling (bv. walnoten, amandelen, cashewnoten, …) amandelen, cashewnoten, …)
  • 4 zwarte gepekelde olijven
  • Enkele bladeren gemengde sla

Voorbereiding

Rijst koken: Kook de rijst ongeveer 10 minuten in licht gezouten water. Giet af en laat afkoelen.
Rozijnen weken: Laat de rozijnen 10 minuten weken in water. Giet ze daarna af.
Dressing maken: Doe de olijfolie, het citroensap, een snufje zout en peper in een shaker of potje met deksel. Schud krachtig tot de dressing licht bindt.
Groenten en fruit voorbereiden: Snijd de gewassen komkommer in blokjes. Laat de perziken uitlekken en snijd ze in stukjes. Spoel de rode bonen af en laat uitlekken.
Salade mengen: Meng in een grote kom de rijst, rozijnen, komkommer, perziken, bonen en noten. Voeg de dressing toe en meng goed.
Serveren: Serveer op een bedje van gemengde sla en werk af met de zwarte olijven. Serveer fris.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).
Energie: 693 kcal – Eiwitten: 15.4g

Variatie : Vervang de perziken door abrikozen. Vervang de notenmengeling door een mengeling van andere noten (bv.
pecannoten, hazelnoten, …). Vervang de kidneybonen door flageoletbonen

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Fan van zoet-hartige combinaties? Probeer dan zeker onze garnalen en cashewnoten in ananas salade – een frisse en voedzame variant.

Meer inspiratie