Gazpacho

Gazpacho

Deze koude soep vraagt geen verhitting van de ingrediënten, waardoor de voedingsstoffen maximaal bewaard blijven. Zo vermindert bijvoorbeeld de concentratie aan wateroplosbare vitamines (B en C), bij verwarmen, zelfs onder de 100 °C.9 Ook bescherming tegen lucht en licht zorgt verder voor een optimaal behoud van de voedingsstoffen.
Soep
Soep
Vegetarisch
Vegetarisch
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • Zout
  • Peper
  • 1 komkommer, geschild (schil bijhouden) in grove stukken
  • 4 tomaten in grove stukken
  • 1 rode paprika in grove stukken
  • 1 ui in grove stukken
  • 2 knoflookteentjes, gepeld, fijngesneden
  • (bruin) brood, dikke sneden in vierkantjes (halve boterham apart houden)
  • Olijfolie (max. 4 eetlepels)
  • 0,5 liter water
  • Provençaalse kruiden
  • Extra (olijf)olie of 100% plantaardige margarine
  • Parmezaanse kaas, enkele krullen (met dunschiller)

Voorbereiding

Doe de komkommer, tomaten, paprika, ui, knoflook en broodblokjes in een blender. Voeg het water en de olijfolie toe. Mix tot een gladde, romige soep.
Voeg de Provençaalse kruiden toe, samen met een snuifje zout en peper. Mix nog even kort om de smaken goed te mengen.
Verhit wat olie of margarine in een pan. Bak de overgebleven broodblokjes tot ze goudbruin en krokant zijn.
Giet de gazpacho in kommen of glazen. Werk af met Parmezaanschilfers en de krokante croutons. Serveer goed gekoeld.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Recept van Albert Verdeyen

Bekijk ook onze soep van geroosterde gele paprika’s en wortelen met tomatenpesto, een andere koude soep vol smaak en makkelijk verteerbaar.

Meer inspiratie