Fricassee met champignons

Fricassee met champignons

Deze champignonfricassee is een klassieker uit de huiselijke keuken, aangepast voor mensen met kanker. Het gerecht is licht verteerbaar, smaakvol en kan zowel met kip, kalkoen als vegetarisch (bijvoorbeeld met quorn) bereid worden. Ideaal voor wie minder vlees wil eten zonder in te boeten op smaak.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Vegetarisch
Vegetarisch
Vleesgerecht
Vleesgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 600 g kip-, kalkoen- of quornfilet of kalkoengebraad
  • 800 g Parijse champignons
  • 100 ml ontvette groente- of kippenbouillon
  • 100 ml magere room
  • 1 sjalotje
  • 1 el gehakte peterselie
  • 1 kl citroensap
  • 3 el (olijf)olie of 100% plantaardige margarine
  • Peper, zout
  • Bindmiddel (eventueel)

Voorbereiding

Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de kip, kalkoen of quorn in blokjes. Snipper de sjalot fijn.
Verhit de helft van de vetstof in een grote pan. Bak de champignons tot ze hun vocht verliezen en lichtjes kleuren. Haal ze uit de pan en zet opzij.
Voeg de rest van de vetstof toe aan de pan en bak de blokjes vlees of quorn goudbruin. Kruid met zout en peper.
Voeg de fijngesnipperde sjalot toe en laat enkele minuten zachtjes fruiten tot ze glazig is.
Doe de champignons terug in de pan. Giet de bouillon erbij, dek af en laat 5 minuten zachtjes sudderen.
Voeg de room toe en eventueel wat bindmiddel om de saus in te dikken. Breng op smaak met citroensap, peterselie, zout en peper.
Serveer warm met volkorenrijst of gestoomde aardappelen.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Bekijk ook ons recept voor tofoe met groenten, knoflook & oregano, een smakelijk vegetarisch alternatief dat licht verteerbaar is.

Meer inspiratie