Couscous is een waardevol alternatief voor onze klassieke koolhydraatbronnen (aardappelen, pasta, rijst). Wist je bijvoorbeeld dat couscous ongeveer evenveel calorieën en vezels bevat als bruine rijst?

Vleesgerecht

Voorgerecht

Feestelijk recept

Gezond recept

Herfst

Winter
Ingrediënten
- 1 kg lamsbout met been
- 2 grote uien, in halve ringen
- peper
- zout
- 1 tomaat, gepeld en in reepjes
- 1,5 liter groente- of gevogeltebouillon
- 1 bosje koriander
- 1⁄2 koffielepel saffraan
- 200 g rapen, in grote stukken
- 150 g jonge wortelen, in grote stukken
- 250 g spruiten, in grote stukken
- 1 courgette, in grote stukken
- 100 g tuinbonen (vers gedopt of diepvries)
- 500 g couscous
- (olijf)olie, eventueel ook 100% plantaardige margarine
Voorbereiding
Bak de lamsbout in een grote stoofpot aan alle kanten goudbruin in een beetje olie. Voeg de uien toe, kruid met zout en peper, en laat stoven tot de uien glazig zijn.
Voeg de tomaat toe en blus met de warme bouillon. Voeg de koriander en saffraan toe. Laat op een zacht vuur sudderen tot het vlees mals is.
Begin met de rapen en wortelen. Na 10 minuten voeg je de spruitjes en courgette toe. Eindig met de tuinbonen. Laat alles verder garen tot de groenten zacht zijn.
Volg de instructies op de verpakking. Maak de couscous los met een vork en werk af met een scheutje olijfolie of een klontje margarine.
Schik de couscous op een grote schaal. Leg het vlees in het midden, omring met de groenten en giet er wat bouillon over. Serveer de rest van de saus apart.
OPGELET : dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).
Probeer ook onze kiproulade met spruitjes – een smaakvol en eiwitrijk alternatief.