Bruinbroodijs

Bruinbroodijs

Dit ijs met bruin brood is een verrassend en smaakvol recept, speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker. Dankzij de rijke textuur en het hoge caloriegehalte is het ideaal om de eetlust te stimuleren. Het bruin brood zorgt voor een rustieke toets en een aangename crunch die mooi contrasteert met de romige basis.
Bruinbroodijs
15 MINUTEN + INVRIESTIJD
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 80 g bruine suiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 300 ml volle melk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 80 g broodkruim van vers bruin brood
  • 48 g lichte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-aroma
  • 300 ml slagroom

Voorbereiding

Klop in een kom de eidooier met de kandijsuiker en maïzena tot een dikke, lichtgele massa. Verwarm de melk in een pan zonder te laten koken en giet deze al roerend bij het mengsel.
Giet alles terug in de pan en verwarm op een laag vuur tot het mengsel indikt en romig wordt. Laat afkoelen in de koelkast.
Verhit de olijfolie in een pan. Voeg het broodkruim toe en roer goed door. Strooi er de bruine suiker over en bak 4 à 5 minuten tot het kruim goudbruin en krokant is. Laat afkoelen.
Zonder ijsmachine: Voeg het vanille-aroma toe aan de afgekoelde crème. Klop de slagroom tot stevige pieken en spatel deze voorzichtig door de crème. Giet in een geschikte bak en vries 4 uur in. Roer één keer tijdens het invriezen om ijskristallen te voorkomen. Voeg het broodkruim toe, meng en vries opnieuw in.
Met ijsmachine: Meng het vanille-aroma met de crème en laat draaien in de ijsmachine. Voeg het broodkruim toe aan het einde van het proces.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Energie: 724 kcal Eiwitten: 9.1 g per portie

Variatie

Vervang de bruine suiker door kristalsuiker. Bruin brood kan vervangen worden door volkorenbrood. Voeg
samen met het bruin broodkruim fijngehakte muntblaadjes toe aan het ijs.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Probeer ook ons venkelijs, een ander origineel en verfrissend recept, ideaal bij spijsverteringsproblemen.

 

Meer inspiratie