Je seksleven hoeft niet stil te vallen door kanker. Ook al verandert de ziekte je dagelijks leven, het is belangrijk om te blijven genieten van wat je gelukkig maakt — en seksualiteit hoort daarbij. Seksualiteit draagt bij aan je emotioneel welzijn, je zelfbeeld en je verbondenheid met anderen. Het goede nieuws? In de meeste gevallen kun je tijdens je behandeling een actief seksleven behouden.
Tenzij je arts iets anders zegt, mag je je seksleven gewoon voortzetten. Masturbatie, vaginale, anale of orale seks: geen van deze vormen van seksueel contact verstoort je behandeling. Seks heeft geen negatieve invloed op je genezingskansen en versnelt de ziekte niet.
Luister wel goed naar je lichaam. Als seks pijn doet of bloedingen veroorzaakt, is het beter om even te stoppen en je arts te raadplegen. Tijdens chemotherapie is het bovendien sterk afgeraden om zwanger te worden, omdat de medicatie schadelijk kan zijn voor de foetus.
👉 Meer info vind je op de pagina Je lichaam verzorgen.
Kanker kan zowel lichamelijke als psychologische gevolgen hebben voor je seksleven. Denk aan vermoeidheid, pijn, vaginale droogheid of erectiestoornissen, maar ook aan een verminderd verlangen, een veranderd lichaamsbeeld of angst. Deze veranderingen kunnen je seksuele beleving beïnvloeden, maar maken seks niet onmogelijk. Het is belangrijk om je lichaam opnieuw te leren kennen, nieuwe vormen van intimiteit te ontdekken en open te communiceren met je partner.
Over seksualiteit praten met een zorgverlener is niet altijd makkelijk, maar het kan je echt vooruithelpen. Er bestaan oplossingen voor veel van de bijwerkingen, en je kunt begeleiding krijgen om je seksleven aan te passen aan je nieuwe situatie.
Vergeet niet: seksualiteit draait niet alleen om penetratie. Strelingen, knuffels, oogcontact en tedere woorden zijn minstens even waardevol. Wat telt, is dat je luistert naar je eigen behoeften en je eigen tempo respecteert.
Kanker heeft wel een invloed op je seksleven. Je kan jezelf seksueel minder aantrekkelijk vinden. Je durft misschien minder opwinding en plezier toelaten. Je partner kan bang zijn om je pijn te doen tijdens het vrijen. En soms ben je fysiek simpelweg te moe of te ziek. Weet in elk geval: je kan de begrippen ‘intimiteit’ en ‘seks’ (al dan niet samen) heruitvinden en je lichaam herontdekken!
We zetten de belangrijkste vragen op een rijtje.
Professionele medewerkers beantwoorden je vragen