Je hebt (nog) geen relatie

Je hebt (nog) geen relatie

Kanker of de behandeling daartegen kunnen een invloed hebben op je uiterlijk, je vruchtbaarheid of je libido. Dat kan je erg onzeker maken… Als je kanker (hebt) gehad, is het dus niet altijd vanzelfsprekend om te gaan daten. Je bent meer dan je ziekte, dus heb je niet altijd zin om meteen over kanker te beginnen. Aan de andere kant: het is een wezenlijk deel van wie je (geworden) bent. Dus wil je het ook wel kwijt.

Het is aan jou te beslissen of je open kaart speelt van in het begin of pas als het echt serieus wordt. Als kanker zichtbare sporen heeft nagelaten – je hebt een borst of een teelbal moeten laten verwijderen bijvoorbeeld – dan is het wel goed om te praten voor je echt intiem wordt met elkaar. Makkelijk is dat niet, maar als je date er goed op reageert, kan je wel aan zelfvertrouwen winnen.

Tips voor singles: haal kracht uit de ervaring van anderen

Er zijn geen do’s and don’ts. Je zal vooral moeten ontdekken wat werkt voor jou. Lees over of luister naar de ervaringen van andere single AYA’s. Wat is herkenbaar, wat niet? Wat zou jij ook durven, willen, kunnen, wat niet?

  • Lees je graag?
    Dan is The Fault in Our Stars van John Green, vertaald als Een weeffout in onze sterren, onze boekentip voor jou. Je krijgt er het heftige liefdesverhaal van de 16-jarige Hazel en de 17-jarige Augustus, twee AYA’s die voor het eerst in hun leven een relatie beginnen. Hartverscheurend en toch geen melige tearjerker!
  • Kijk je graag?
    The Fault in Our Star is ook verfilmd door regisseur Josh Boone.
  • Luister je graag?
    De Nederlandse podcastreeks De Bespreekkamer van journaliste Daan Borrel praat en vrij over de invloed van seksualiteit en intimiteit bij jonge mensen met kanker. Als je (nog) geen relatie hebt, luister dan zeker Aflevering 1 van Seizoen 1: Met je kale kop op Tinder: terug naar hoe het was. Daarin heeft vrijgezel Else het over ‘jezelf op de relatiemarkt begeven’ met kanker.
  • Praat je graag?
    Je kan lotgenoten vragen hoe zij het aanpakken. Misschien durf je aan hen wel de vragen te stellen waarmee je worstelt. Je kan op verschillende manieren met hen in contact komen:
    • op een workshop, lezing of activiteit voor AYA’s in een inloophuis. Google op ‘inloophuis voor mensen met kanker’ voor een inloophuis in je buurt.
    • via flaya.org, een groep van jonge mensen uit Vlaanderen en Brussel die geconfronteerd werden met kanker en vanuit hun eigen verhaal iets willen terugdoen voor andere jongeren. Stichting tegen Kanker is partner van FLAYA.
    • via Trefpunt Zelfhulpgroep waar je ook lotgenotengroepen voor mensen met kanker vindt, ook jonge mensen.
    • via de AYA-community bij onze noorderburen. (Als je niet meteen zin hebt om te praten, maar wel over ervaringen van anderen wil lezen, dan kan dat ook via deze AYA-blogs uit Nederland.)

 

Ben je niet op de goede plaats?