Dat vis goed is voor de gezondheid is een feit. Vooral de omega 3- vetzuren lijken hiervoor verantwoordelijk, hoewel recent onderzoek aantoont dat ook hier overdaad kan schaden. Ook de contaminanten in vis (pcb’s, dioxines, zware metalen…) maken dat enige beperking van je visconsumptie verstandig is. De huidige aanbeveling voor België van twee keer per week 100 tot 150 gram vis (eenmaal vette en eenmaal magere vis) is het resultaat van een afweging van de voor- en nadelen.
Hoofdgerecht
Visgerecht
Gezond recept
Herfst
Winter
Ingrediënten
- 500 g couscous
- 2 wortelen, in blokjes
- 2 courgettes, in blokjes
- 2 grote uien, in blokjes
- 1 rode chilipeper, in kleine blokjes
- 4 tomaten, in blokjes
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper
- Saffraan
- Gemalen gember
- Komijn
- Gemalen kaneel
- Ras el hanout (Marokkaanse kruidenmix) (optioneel)
- 1 knoflookteentje, fijngesneden
- 750 ml groentebouillon
- Peterselie, fijngehakt
- Koriander, fijngehakt
- 600 g tonijnfilet
- Zout
Voorbereiding
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak alle groenten in de helft van de olijfolie. Voeg de specerijen, de knoflook en de bouillon toe. Laat 10 minuten koken.
Voeg daarna de peterselie en koriander toe. Bak de tonijn in de resterende olijfolie en kruid met peper en een beetje zout
Bak hem 2 minuten als je hem bleu wilt, 4 minuten voor à point of bien cuit. Doe dit langs beide kanten, afhankelijk van de dikte van de tonijn.
Schik de vis op de borden, met daarnaast de groenten en erbovenop of ermee gemengd de couscous.
Recept van Albert Verdeyen