Gebakken tonijn met couscoussalade

Gebakken tonijn met couscoussalade

Dat vis goed is voor de gezondheid is een feit. Vooral de omega 3- vetzuren lijken hiervoor verantwoordelijk, hoewel recent onderzoek aantoont dat ook hier overdaad kan schaden. Ook de contaminanten in vis (pcb’s, dioxines, zware metalen…) maken dat enige beperking van je visconsumptie verstandig is. De huidige aanbeveling voor België van twee keer per week 100 tot 150 gram vis (eenmaal vette en eenmaal magere vis) is het resultaat van een afweging van de voor- en nadelen.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Visgerecht
Visgerecht
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Winter
Winter

Ingrediënten

  • 500 g couscous
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 2 courgettes, in blokjes
  • 2 grote uien, in blokjes
  • 1 rode chilipeper, in kleine blokjes
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • Saffraan
  • Gemalen gember
  • Komijn
  • Gemalen kaneel
  • Ras el hanout (Marokkaanse kruidenmix) (optioneel)
  • 1 knoflookteentje, fijngesneden
  • 750 ml groentebouillon
  • Peterselie, fijngehakt
  • Koriander, fijngehakt
  • 600 g tonijnfilet
  • Zout

Voorbereiding

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen de helft van de olijfolie in een grote pan. Voeg de uien, wortelen, courgettes, chilipeper en tomaten toe. Laat enkele minuten zachtjes bakken.
Voeg vervolgens de kruiden toe: een snuifje saffraan, geraspte gember, komijn, kaneel en eventueel wat ras el hanout. Voeg de fijngehakte knoflook toe en giet de groentebouillon erbij. Laat het geheel 10 minuten sudderen tot de groenten zacht en goed gekruid zijn.
Voeg op het einde de peterselie en koriander toe om de frisheid te behouden.
Verhit in een andere pan de resterende olijfolie. Kruid de tonijnfilets met peper en een beetje zout. Bak ze 2 minuten per kant voor een rosé resultaat, of 4 minuten voor een volledig doorbakken vis. Zorg ervoor dat dikke stukken goed dichtgeschroeid zijn.
Serveer de gebakken tonijn op een bedje van couscous en groenten. Warm opdienen.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Recept van Albert Verdeyen

Probeer ook ons recept voor kleurrijke salade met tonijn, een lichte en voedzame maaltijdoptie.

Meer inspiratie