Uiensoep

Uiensoep

Een klassieker die ‘in’ is door de rol van ui in kankerpreventie… Behorend tot de ‘allium-groenten’, samen met look, sjalot, prei en bieslook, zouden ze vooral bescherming kunnen bieden tegen maagkanker.
Uiensoep
15MIN. + 25MIN. KOOKTIJD
Soep
Soep
Vegetarisch
Vegetarisch
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Winter
Winter

Ingrediënten

  • 6 uien
  • 30 g olie of plantaardige margarine
  • 30 g bloem
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • 8 el (vers gemalen) gruyère, emmenthal of mengeling van beiden
  • 1 blokje magere bouillon (kip of groenten)
  • Peper, muskaat, snuifje zout

Voorbereiding

Pel de uien en snijd ze in fijne ringen
Verhit de vetstof in een grote kookpot en stoof de uien op een zacht vuur tot ze goudbruin en zacht zijn.
Bestrooi met bloem en roer goed zodat de uien bedekt zijn. Laat lichtjes kleuren.
Voeg 1 liter water toe, samen met het bouillonblokje, peper, zout en een snuifje nootmuskaat. Laat 20 minuten zachtjes koken.
Leg in elke kom een sneetje geroosterd brood en een lepel geraspte kaas. Giet de soep erover, strooi de rest van de kaas erover en gratineer enkele minuten onder een hete grill.

OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Probeer ook eens de harirasoep, een maaltijdsoep boordevol eiwitten en groenten, ideaal om je energie aan te vullen.

Meer inspiratie