Linzenslaatje

Linzenslaatje

Peulvruchten, als linzen (maar ook erwten, bonen, kikkererwten, ….), verdienen vaker een plaats op ons menu. Rijk aan vezels helpen ze overgewicht vermijden en aanpakken. Rijk aan eiwitten en bepaalde vitamines en mineralen helpen ze vegetariërs vlees vervangen.
Linzenslaatje
10MIN. + 25MIN. KOOKTIJD
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Sla
Sla
Vegetarisch
Vegetarisch
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 200 g droge linzen
  • 1 krop krulsla
  • 3 rode uien
  • 1 knoflookteentje
  • 1/2 l groentebouillon
  • 4 el sherryazijn
  • 5 el olijfolie
  • 2 kl mosterd
  • 1 eidooier
  • 2 sneden brood, zonder korst
  • Peper, wat zout

Voorbereiding

Spoel de linzen onder koud water. Kook ze in een grote pan met water en het laurierblad gedurende ongeveer 25 minuten, tot ze gaar maar nog stevig zijn. Giet af en laat afkoelen.
Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Snijd ook de selder in stukjes. Snipper de rode ui fijn. Je kan de groenten kort blancheren als je ze liever zachter hebt.
Meng in een kom de mosterd, rodewijnazijn, olijfolie, peper en zout. Klop tot een gladde saus.
Doe de afgekoelde linzen in een kom met de groenten. Voeg de vinaigrette toe en meng voorzichtig. Werk af met verse peterselie vlak voor het serveren.
Serveer koud, eventueel met een sneetje volkorenbrood of een hardgekookt ei voor een volledige maaltijd.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Zin in een andere vegetarische salade? Probeer dan zeker de pikante aardbeisalade voor een fruitige en verfrissende variant.

Meer inspiratie