Ananasparfait

Ananasparfait

Deze ananasparfait is een zachte, fruitige lekkernij die energie en eiwitten levert. Ze is eenvoudig te bereiden en bijzonder geschikt voor mensen met kanker, vooral bij verminderde eetlust of smaakveranderingen. Ideaal als dessert of tussendoortje in de lente.
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch
Voedingssupplement
Voedingssupplement
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Lente
Lente

Ingrediënten

  • 1 pakje drinkvoeding op sapbasis, ananassmaak (of sinaassmaak)
  • 150 ml volle slagroom
  • 50 g ananasstukjes (of mandarijntjes bij drinkvoeding met sinaassmaak)
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 eetlepels citroensap
  • 3 blaadjes gelatine

Voorbereiding

Stel de vriezer in op de laagste temperatuur (-24 °C). Week de gelatine 10 minuten in koud water. Knijp ze goed uit en los ze op in 3 eetlepels drinkvoeding (niet laten koken).
Voeg de rest van de drinkvoeding, de suiker en het citroensap toe aan het gelatinemengsel. Roer goed door.
Klop de slagroom tot ze stevig is. Schep de drinkvoeding en de ananasstukjes voorzichtig door de slagroom.
Doe het mengsel in een platte schaal of een invriesbakje zonder vakverdeling. Laat het geheel bevriezen tot een parfait.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Energie: 485 kcal – Eiwitten: 9.57 g (voedingswaarde per portie)

BEWAARTIPS :

Bewaar ze niet langer dan 1 dag, goed afgedicht in de koelkast (lager dan 7 °C). Ze worden best zo snel mogelijk geconsumeerd. Bewaar je ze te lang, dan verkleuren ze en verliezen ze hun smaak.
Als je ze na bereiding niet onmiddellijk serveert, moet je ze nog eens goed opkloppen of omroeren.

Dit is een recept van Benedicte Defever, voedingsdeskundige-diëtiste, met jarenlange ervaring in de klinische voeding, waar bijvoeding tot behoort.

Voor een andere fruitige ijstraktatie, probeer ons recept voor ananas-muntijs.

Meer inspiratie