Gevulde courgette met kalkoen

Gevulde courgette met kalkoen

Ui en knoflook worden vaak geprezen voor de gezonde moleculen (ook wel ‘bioactieve stoffen’ genoemd) die ze bevatten. Dat zijn vitamines, mineralen en spoorelementen, maar ook andere stoffen als polyfenolen, carotenoïden, lycopeen… waarvan vermoed wordt dat ze een beschermende rol vervullen in kankerpreventie. Maar vergeet niet: de meeste groenten en fruit bevatten ze. Hoe meer verschillende van die stoffen we consumeren, hoe groter hun effect, lijkt het. Variatie blijft dus de boodschap.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Vleesgerecht
Vleesgerecht
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 1 ui, in grove stukken
  • 3 knoflookteentjes, fijngesneden
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • peper
  • 750 g kalkoengebraad, in grove stukken
  • 2 theelepels paprikakruiden
  • 2 eetlepels zure room
  • 2 courgettes
  • 2 gele paprika’s, in blokjes
  • olijfolie
  • enkele stengels lente-ui, fijngesneden
  • enkele blaadjes sla
  • enkele kerstomaten
  • appelazijn

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Maal ui, knoflook, venkel- en korianderzaad en wat peper fijn in de blender. Meng met het vlees, de paprikakruiden en de zure room en maal opnieuw. Snijd de courgettes dwars doormidden en verwijder de zachte binnenkant. Snijd die fijn en doe hem bij de vulling, samen met de paprikablokjes. Vul vervolgens de uitgeholde courgettehelften op met de vulling. Laat ze in een ovenschaal, besprenkeld met wat olijfolie, 20 minuten garen in de oven. Meng de lente-ui, slablaadjes en kerstomaten. Besprenkel met olijfolie en appelazijn. Serveer naar keuze met bijvoorbeeld aardappelen, rijst…

Meer inspiratie