Soorten baarmoederhalskanker en anatomie

Soorten baarmoederhalskanker en anatomie

Soorten baarmoederhalskanker

Er zijn verschillende soorten baarmoederhalskanker. Hun benaming hangt af van het type cel van waaruit de kanker zich ontwikkelt.

De meest voorkomende soorten baarmoederhalskanker:

    • Plaveiselcelcarcinoom: in de overgangszone van baarmoederhals naar baarmoedermond ontstaat deze tumor vaak in de plaveiselcellen, die het epitheel of een dunne oppervlaktelaag vormen. Bij ongeveer 8 op de 10 vrouwen met baarmoederhalskanker wordt plaveiselcelcarcinoom vastgesteld.
    • Adenocarcinoom: de tumor manifesteert zich in de cilindercellen, die samen het klierepitheel vormen. Adenocarcinoom vertegenwoordigt 20 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Anatomie van baarmoederhals

 

De baarmoeder maakt deel uit van het vrouwelijke voortplantingsstelsel. Het orgaan bevindt zich onder de blaas en voor het rectum. De baarmoeder bestaat uit een breed gedeelte, het baarmoederlichaam en een smal gedeelte daaronder, de baarmoederhals, die in verbinding staat met de vagina.

De baarmoederhals bestaat uit twee delen:

    • De endocervix of het binnenste deel van de baarmoederhals vormt een kanaal dat de vagina met de baarmoeder verbindt en is bedekt met kliercellen die slijm maken
    • De ectocervix of het buitenste deel van de baarmoederhals is bedekt met plaveiselcellen