Kanker heeft een invloed op je partner en je relatie. Misschien is je relatie nog pril en geeft ziek zijn een ernst aan je relatie waar jij en je partner nog niet op voorbereid waren. Misschien hebben jij en je partner een kinderwens die door de behandeling plots in gevaar wordt gebracht? Of misschien moet je eraan wennen dat een (nog jonge) partner plots voor je moet zorgen?
Dat je ziek wordt, terwijl je partner gezond is, zorgt hoe dan ook voor een periode van onevenwicht. Zorgzame partners moeten plots verzorgd worden, sterkhouders kunnen niet langer steunpilaar zijn. Taken moeten misschien anders verdeeld, jullie gezamenlijke hobby’s staan misschien tijdelijk on hold, de diagnose verwerken loopt misschien anders bij jullie beiden, jullie toekomstdromen moeten misschien worden hertekend.
Kortom: jullie moeten samen een nieuw evenwicht vinden. In die zoektocht kan je elkaar kwijtraken, daar moeten we niet flauw overdoen. Kanker kan de moeilijkheden die al in je relatie aanwezig waren op de spits drijven. Soms heb je alle energie nodig voor je ziekte en trek je zelf de stekker uit de relatie. En het gebeurt ook dat je partner niet met de diagnose om kan en de relatie verbreekt.
Maar! In vele gevallen wordt een relatie er ook hechter door. Het kan immers ook deugd doen nieuwe kanten van elkaar te ontdekken, samen het gevecht tegen kanker aan te gaan…
Het is een cliché, maar: als je hier samen door wil, zal je elkaar moeten blijven ‘vinden’. Soms gaat dat vanzelf, maar vaak ook niet. Hoe kom je elkaar tegemoet als het niet vanzelf gaat? Drie cruciale tips: (1) schiet niet meteen in paniek, (2) praat met elkaar en (3) blijf leuke dingen doen met elkaar!
Accepteer dat er vlak na de diagnose een kortere of langere periode is waarin je elkaar misschien níet vindt. Niet alleen jij hebt tijd nodig om te verwerken dat je ziek bent, ook je partner heeft tijd nodig Jouw partner kan je misschien niet meteen geven wat je nodig hebt. En je partner kan vinden dat jij te weinig zegt wat je nodig hebt. Jullie kunnen heel anders reageren op de diagnose. Laat het onevenwicht en de verschillen tussen jullie maar even bestaan, zonder er meteen grote conclusies aan te verbinden voor je relatie.
Herken je je in een van deze situaties? Het kan al deugd doen om te weten dat jullie niet het enige koppel zijn die dit ervaart!
Het mooie is: mensen kunnen met elkaar praten om de verschillen tussen elkaar te overbruggen! Dat moet je op een gegeven moment dus wel doen. Dat betekent niet dat die verschillen moeten verdwijnen, maar door te praten kan je elkaars uiteenlopende reactie op de kankerdiagnose wel begrijpen en leren waarderen. Zo’n gesprek kan ongemakkelijk, maar ook bevrijdend zijn.
DEZE TIPS KUNNEN HELPEN VOOR EEN GOED GESPREK
ALS PRATEN MET JE PARTNER MOEILIJK IS