15 oktober: Internationale Lobulaire Borstkankerdag

15 oktober: Internationale Lobulaire Borstkankerdag

15 oktober wordt dit jaar voor het eerst uitgeroepen tot Internationale Lobulaire Borstkankerdag. Prof. Christine Desmedt, hoofd van het laboratorium voor borstkankeronderzoek aan de KU Leuven, zet haar schouders onder dit initiatief als mede-oprichtster van het Europees Lobulair Borstkanker Consortium (ELBCC). Dit is essentieel omdat lobulaire borstkanker het tweede meest voorkomende type borstkanker is, goed voor ongeveer 15% van de gevallen. In België alleen al krijgen jaarlijks tussen de 1.500 en 1.700 vrouwen deze diagnose. Met deze dag wil Prof. Desmedt het bewustzijn vergroten bij patiënten, families, artsen en wetenschappers.

UPTIDER-project

Dankzij de financiering van Stichting tegen Kanker richt het team van Prof. Desmedt zich op onderzoek naar gemetastaseerde lobulaire borstkanker, waarbij de ziekte zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam. Tot nu toe is hier weinig onderzoek naar gedaan. Binnen het onderzoek worden stalen genomen van patiënten die overleden zijn aan deze ziekte.

Bij dit onderzoek, onder de noemer UPTIDER-project van UZ Leuven/KU Leuven, worden specifieke experimenten uitgevoerd op stalen van overleden patiënten met gemetastaseerde lobulaire borstkanker. Het beoogt drie belangrijke vragen te beantwoorden:

  1. Zijn de uitzaaiingen die tijdens de autopsie worden gevonden eerder gedetecteerd via standaard beeldvorming? Of is er nood aan verbeterde technieken?
  2. Hoe verschillen deze uitzaaiingen van de oorspronkelijke tumor in de borst?
  3. Zijn er biomarkers die ons inzicht kunnen geven in therapieresistentie of die kunnen wijzen op nieuwe therapeutische mogelijkheden?

Met dit onderzoek hoopt Prof. Desmedt de behandeling van lobulaire borstkanker te verbeteren en de levensverwachting van patiënten te verlengen.

Andere RESSOURCES