Soorten vulvakanker en anatomie

Soorten vulvakanker en anatomie

Soorten vulvakanker

Er zijn verschillende soorten vulvakanker. Hun benaming hangt af van het type cel waaruit de kanker zich ontwikkelt:

  • Plaveiselcelcarcinoom: ongeveer 8 op de 10 vrouwen met vulvakanker hebben dit type kanker. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de huidcellen van de schaamlippen.
  • Basaalcelcarcinoom: deze kanker ontstaat uit de onderste laag cellen van de opperhuid. Een basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. De vooruitzichten zijn goed.
  • Adenocarcinoom: deze vorm van vulvakanker kan ontstaan in de klieren van Bartholin. Deze klieren zitten vlakbij de opening van de vagina. Ze produceren vocht om de ingang van de vagina vochtig te houden. Een adenocarcinoom kan ook in de zweetklieren in de huid van de vulva beginnen.
  • Melanoom: een melanoom van de vulva ontstaat uit de pigmentcellen van de huid van de schaamlippen. Het is een agressieve vorm van kanker; de tumor komt vaak terug na een behandeling en kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. De vooruitzichten zijn niet goed.

Op deze pagina beschrijven we de meest voorkomende vorm van vulvakanker, namelijk plaveiselcelcarcinoom.

Anatomie van de vulva

De vulva is het uitwendige, zichtbare deel van de vrouwelijke geslachtsorganen. Ze bestaat uit de opening van de vagina, ook wel voorhof genoemd, de grote schaamlippen of buitenste lippen, de kleine schaamlippen of binnenste lippen, de clitoris en de klieren van Bartholin.