Limoenshake

Limoenshake

Deze limoenshake is een verfrissende en romige drank, speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker. De combinatie van limoen, volle melk, slagroom en vanille-ijs zorgt voor een aangename smaak en een hoge voedingswaarde. Ideaal bij verminderde eetlust of smaakveranderingen.
Limoenshake
5 - 10 MINUTEN
Milkshake
Milkshake
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker

Ingrediënten

  • 2 limoenen
  • 16 eetlepels kristalsuiker
  • 800 ml volle melk
  • 100 ml ongeklopte slagroom (40 % vet)
  • 8 bolletjes vanilleroomijs

Voorbereiding

Was de limoenen grondig en snijd ze in kleine stukjes. Laat de schil eraan voor een extra frisse toets.
Doe de stukjes limoen samen met de suiker, melk en slagroom in een grote mengkom. Mix met een staafmixer tot het mengsel glad is en er enkel nog kleine stukjes schil zichtbaar zijn.
Giet het mengsel door een kunststof zeef en druk goed aan om zoveel mogelijk vloeistof te behouden. Zo verwijder je de grotere stukjes schil.
Doe het gezeefde mengsel terug in de kom, voeg de bolletjes vanille-ijs toe en mix opnieuw tot een luchtige, romige shake.
Giet de shake in grote glazen en serveer onmiddellijk. Werk eventueel af met een schijfje limoen voor een frisse presentatie.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Energie: 592 kcal – Eiwitten: 12.1g per portie

Variatie

Roer achteraf eventueel 3 eetlepels pure hagelslag door de shake. Vervang de kristalsuiker door rietsuikersiroop
of citroensiroop.

Bewaartips

Bewaar ze niet langer dan 1 dag, goed afgedicht in de koelkast (lager dan 7 °C). Ze worden best zo snel mogelijk geconsumeerd. Bewaar je ze te lang, dan verkleuren ze en verliezen ze hun smaak. Als je ze na bereiding niet onmiddellijk serveert, moet je ze nog eens goed opkloppen of omroeren.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Probeer ook eens onze romige kersenshake, een zachte en voedzame variant die net zo verfrissend is.

Meer inspiratie