Kruidenmarinade

Kruidenmarinade

Deze kruidenmarinade is ideaal om je gerechten extra smaak te geven. Barbecueën veroorzaakt echter vaak de vorming van kankerverwekkende stoffen. Gelukkig kun je dit beperken door rood vlees, gevogelte of vis vooraf een halfuur te marineren.
Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Vegetarisch
Vegetarisch
Visgerecht
Visgerecht
Vleesgerecht
Vleesgerecht
Voorgerecht
Voorgerecht
Gezond recept
Gezond recept
Lente
Lente
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 1 ½ el olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 fijngehakte sjalot
  • 1 ½ fijngehakte teentje look
  • 1 ½ el Dijonmosterd
  • 1 el versgeperst citroensap
  • ½ el geraspte gewassen citroenschil
  • ½ el verse tijm, of ¼ kl gedroogde
  • 1/3 kl gedroogde en geplette dragon

Voorbereiding

Snijd de sjalot en de knoflook fijn. Rasp de citroenschil en pers het sap uit.
Doe de olijfolie, balsamicoazijn, mosterd, citroensap, citroenzeste, sjalot en knoflook in een kom. Voeg de tijm en dragon toe. Meng alles goed tot een gladde saus.
Bestrijk rood vlees, gevogelte, vis of groenten met deze marinade.
Laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast zodat de smaken goed intrekken en schadelijke stoffen bij hoge temperaturen beperkt worden.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Om voedselvergiftiging te vermijden, serveert u de marinade niet als saus en bewaart u hem niet. Wilt u de marinade toch (her)gebruiken, maak dan op voorhand een extra portie, die u apart bewaart en niet in contact laat komen met rauw vlees of rauwe vis.

Deze ideeën zijn gebaseerd op recepten van het American Institute for Cancer Research.

Zin in een zachte en romige variant? Probeer dan zeker de pittige yoghurtmarinade – ideaal voor wit vlees en makkelijk verteerbaar.

Meer inspiratie