Waterzooi van gevogelte

Waterzooi van gevogelte

Hoofdgerecht
Hoofdgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Herfst
Herfst

Ingrediënten

  • 1 kip van 1,2 kg
  • 2 middelgrote wortelen
  • 2 kleine uien
  • 1 kleine groene selder
  • 2 preien (het wit ervan)
  • 100 ml light room
  • 2 l onvette kippebouillon
  • 2 eidooiers
  • 10 takjes peterselie
  • 1 kruidentuiltje
  • Peper en zout

Voorbereiding

Snij, was en schil wortelen, ui en selder. Snij het wit van de prei in vieren, was en snij fijn.
Hou het wit van de prei en een in dunne, schuine reepjes gesneden wortel achter. Laat dit enkele minuten koken in water met zout. Laat de groenten uitlekken en hou ze warm.
Snij de kip in vier, leg de stukken in de pan en giet de bouillon erover. Breng aan de kook en voeg de in dunne plakjes gesneden en gewassen groenten toe. Doe ook de peterselie en het kruidentuiltje erbij.
Zet het vuur laag en laat 45 minuten zacht doorkoken. Haal de stukken kip, het kruidentuiltje en de peterseliesteeltjes uit de bouillon. Verwijder het vel van de kip. Breng de bouillon op smaak en hou warm.
Klop in een grote kom de eidooiers met ¾ van de room. Warm de rest van de room op in een pan met dikke bodem, voeg al kloppend de peper en de losgeklopte eidooiers toe. Het mengsel mag niet koken.
Leg een stuk kip in een diep bord en giet er de bouillon en de groenten overheen. Bedek de kip met ei-room mengsel en garneer het geheel met de achtergehouden groenten.
Dien warm op met peterselie-aardappelen of sneetjes bruin brood.

Meer inspiratie