Rijstsalade met noten en bonen

Rijstsalade met noten en bonen

Rijstsalade met noten en bonen
15 - 20 min
Sla
Sla
Vegetarisch
Vegetarisch
Gezond recept
Gezond recept

Ingrediënten

  • 120 g ongekookte witte rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 180 g rozijnen
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zwarte peper
  • Zout
  • 200 g komkommer
  • 400 g perziken op siroop uit blik
  • 120 g rode kidneybonen uit blik
  • 200 g notenmengeling (bv. walnoten, amandelen, cashewnoten, …) amandelen, cashewnoten, …)
  • 4 zwarte gepekelde olijven
  • Enkele bladeren gemengde sla

Voorbereiding

Kook de rijst in ongeveer 10 minuten gaar zoals vermeld staat op de verpakking. Doe de rozijnen in een schaaltje en zet ze onder water. Laat 10 minuten weken en giet ze af.
Doe de olijfolie, het citroensap, een snuifje peper en zout in een pot met schroefdeksel. Schud hard tot het mengsel een beetje dikker wordt. Laat het even staan.
Was de komkommer en snij hem in blokjes. Laat de perziken even uitlekken en snij ze in stukken. Laat de rode kidneybonen even uitlekken. Meng de rijst, de rozijnen, de blokjes komkommer, de stukjes perzik, de bonen en de noten in een grote kom. Schenk de saus over de salade en meng het geheel goed.
Serveer de salade op een bedje van gemengde sla en garneer met de zwarte olijf.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
Energie: 693 kcal – Eiwitten: 15.4g

Variatie :

Vervang de perziken door abrikozen. Vervang de notenmengeling door een mengeling van andere noten (bv.
pecannoten, hazelnoten, …). Vervang de kidneybonen door flageoletbonen

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Meer inspiratie