Beperk de hoeveelheid alcohol

Beperk de hoeveelheid alcohol

Alcohol drinken is nooit onschuldig

Alcohol drinken is nooit onschuldig, zélfs niet dat ene kleine glaasje. Dat hebben verschillende studies aangetoond. Ook je geslacht, leeftijd, etnische afkomst, lengte, gewicht en manier van leven spelen geen rol. En of je nu bier, wijn of sterkedrank drinkt … de alcohol daarin blijft even schadelijk.

Er bestaat een link tussen alcohol en de ontwikkeling van meerdere kankers, zoals mondkanker, keelkanker, kanker van de bovenste luchtwegen, slokdarmkanker, leverkanker , dikkedarmkanker, borstkanker en pancreaskanker.

Hoe houd je je alcoholgebruik onder controle?

Géén alcohol drinken blijft de gouden tip. Alleen zo weet je zeker dat het risico op kanker zo klein mogelijk blijft. Alleen blijft alcohol sterk verweven met onze socioculturele gewoontes. Vieren doen we vaak met bubbels bijvoorbeeld. Dat maakt het moeilijker om ‘neen’ te zeggen, maar minder drinken is natuurlijk niet onmogelijk.

Met deze tips hou je je alcoholgebruik onder controle:

    • Drink niet meer dan 1 glas bier, wijn of sterkedrank per dag
    • Las elke week minstens 2 dagen zonder alcohol in. Beter nog: drink alleen een glaasje in uitzonderlijke omstandigheden.
    • Ga je uit of heb je afgesproken met vrienden? Bedenk vooraf hoeveel alcohol je zal drinken en hoe je een extra glaasje zelfverzekerd en beleefd kan afslaan.
    • Krijg je zin in alcohol? Wacht minstens 10 minuten voor je een glas neemt of bestelt.
    • Drink geen alcohol als dorstlesser.
    • Vervang alcoholische dranken zoveel mogelijk door alcoholvrije alternatieven.
    • Bestel na elk glas alcohol een glas water of frisdrank.
    • Neem de tijd om van je glas te genieten.
    • Drink alleen alcohol als je je goed voelt.

Ben je zwanger, jonger dan 18 jaar of heb je al kanker? Dan is het simpelweg noodzakelijk dat je geen alcohol drinkt.

Lekker alcoholvrij!

Zonder alcohol geen plezier en gezelligheid? Nonsens natuurlijk! Er zijn genoeg lekkere alcoholvrije alternatieven die geen aanslag op je gezondheid plegen.

Wat als je drinkt én rookt?

Mond-, keel- en slokdarmkanker komen veel vaker voor bij mensen die roken combineren met alcohol drinken omdat die twee boosdoeners elkaar versterken. Je loopt als ‘roker-drinker’ tot 50 keer meer kans om kanker te ontwikkelen dan mensen die niet roken en drinken.

Wat als alcohol een verslaving wordt?

De meeste mensen kunnen van alcohol genieten zonder er afhankelijk van te worden, voor anderen blijkt dat moeilijker. De gevolgen van een drankverslaving leggen nochtans een zware last op je gezondheid, je gezinsleven en je sociale leven. Maak je je zorgen om je eigen alcoholgebruik of dat van iemand anders? Schakel dan gespecialiseerde hulp in:

FAQ
Veelgestelde vragen

1 glaasje wijn per dag, kan dat kwaad? 

Ja, absoluut! Maar dat geldt ook voor bier of sterkedrank, want het is de hoeveelheid alcohol die telt. Die is dezelfde voor een glas wijn (10 cl), een glas bier (25 cl) of een glaasje sterkedrank (3,5 cl) en dus is ook de impact even groot. Alcohol vermindert nooit het risico op kanker. En dat risico begint al bij het eerste glas … 

Veroorzaakt alcohol alleen leverkanker?  

Neen! Als je geregeld en over een langere periode alcohol drinkt, kan dat een chronische ontsteking en leverfibrose veroorzaken, en in een later stadium ook levercirrose . Dat kan uitmonden in leverkanker. Maar alcohol verhoogt ook het risico op andere kankers: mondkanker, keelkanker, slokdarmkanker, dikkedarmkanker , borstkanker , leverkanker en pancreaskanker. 

Kom je bij van alcohol? 

Ja! Alcohol is heel calorierijk (7 kcal/g), te vergelijken met vet (9 kcal/g). Omdat overgewicht een risicofactor is voor heel wat kankers, speelt alcohol drinken extra in je nadeel. 

Kan je je zorgen wegdrinken? 

Neen! De opluchting die je voelt na een glas alcohol is maar tijdelijk. Studies hebben aangetoond dat alcohol je zorgen niet wegneemt, maar depressieve en angstige gevoelens op langere termijn net versterkt.