Veelbelovende vooruitgang in de behandeling van leukemie, de meest voorkomende kinderkanker
In België zijn kankers bij kinderen (<15 jaar) gelukkig zeldzaam (minder dan 1% van alle kankers). In 2021 waren er 335 nieuwe gevallen bij kinderen tussen 0 en 14 jaar. De meest voorkomende vormen van kanker zijn leukemie, hersentumoren en kanker van het centrale zenuwstelsel en lymfomen (lymfeklierkanker).
Stichting tegen Kanker is erg trots dat ze een onderzoeksproject heeft kunnen steunen dat heeft geleid tot een nieuwe vooruitgang in de behandeling en het begrip van leukemie. Het team onder leiding van professor François Fuks, directeur van het Laboratorium Kankerepigenetica aan de Faculteit Geneeskunde van de ULB en het Institut Bordet H.U.B en directeur van het Centrum voor Kankeronderzoek van de ULB (UCRC). Hij bereidt de weg voor een nieuwe kankertherapie voor deze kankers die jaarlijks ongeveer 1300 mensen treffen, waarvan 1/3 kinderen.
Hoewel de oorzaak van leukemie over het algemeen moeilijk te achterhalen is, is de hoop op het vinden van nieuwe behandelingen een grote uitdaging voor oncologie-onderzoekers. “Het team van professor François Fuks, dat financiële steun krijgt van de Fondation contre le Cancer, heeft een nieuwe mutatie ontdekt die verantwoordelijk is voor de ernstige prognose van bepaalde leukemieën. Deze ontdekking maakt het mogelijk om de diagnose van deze ziekte te verfijnen en de weg vrij te maken voor de ontwikkeling van nieuwe, meer gerichte en dus effectievere behandelingen.
Daarmee staan we, in het jaar van onze 100ste verjaardag, alvast weer een stukje dichter bij de realisatie van onze ambitie om het wetenschappelijk onderzoek mee te helpen versnellen.