Pas de 3 tips toe

Pas de 3 tips toe

Buiten werken, een terrasje doen, picknicken of fietsen in de zon? 

Hier is de lente. Heerlijk, maar niet zonder gevaar. Want de uv-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. Het goede nieuws is dat enkele goede gewoonten het risico op huidkanker sterk terugdringen. Uit de uv-monitor blijkt dat wij Belgen ons onvoldoende beschermen (vooral bij recreatieve buitenactiviteiten). Maar ook buitenwerkers (en dat is 9% van de actieve bevolking) kunnen zich nog beter beschermen.

Daarom lanceert Stichting tegen Kanker een sensibiliserende uv-campagne “Pas de 3 tips toe”. 

  • Zon weren. Blijf tussen 12u en 15u zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water, zand en sneeuw de blootstelling aan de zon verhogen. 
  • Kleren. Bedek je huid met beschermende kledij, draag een hoed of pet en een zonnebril met uv-bescherming. Dicht geweven stof beschermt beter. 
  • Smeren. Smeer je om de 2u royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters en waterbestendig). Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en werken alleen in combinatie met schaduw en kledij. Smeer je zeker in na het zweten, zwemmen en afdrogen. 

 Buitenwerkers lopen meer gevaar

Buitenwerkers lopen meer risico op zonnebrand en dus ook op huidkanker. Niet minder dan 9% van de actieve bevolking werkt buiten (gegevens uit de UV monitor 2021). Preventieve bescherming is de boodschap. Voor mensen in de bouw werkt Stichting tegen Kanker samen met Constructiv, de dienstverlenende organisatie van en voor de bouwsector.

“ In de buitenlucht mogen vertoeven is een van de mooie aspecten van het werken in de bouwsector, maar dat er daar risico’s aan verbonden zijn wordt soms al wel eens vergeten. Waakzaamheid voor uv-blootstelling blijft geboden. Gelukkig kan je met eenvoudige ingrepen, van collectief herschikken van de activiteiten, tot dragen van gepaste kleding en insmeren al veel voorkomen.“

– Willem Van Peer, Manager Constructiv

De zon en huidkanker

Wist je dat 1 op de 5 Belgen in de loop van zijn leven met huidkanker te maken krijgt? Dat betekent dat er elke dag meer dan honderd mensen de diagnose krijgen. Dit cijfer omvat alle soorten huidkanker, niet alleen melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Veruit de meeste huidkankers zijn het gevolg van overmatige blootstelling aan uv-stralen, voornamelijk van de zon, maar ook van zonnebanken. Dat ‘modieus’ bruin kleurtje kan je dus duur komen te staan. Tot 70% van de huidkankers zijn wereldwijd te voorkomen door goede preventieve bescherming. (bron: WHO’s Global UV Project).

De drie tips goed opvolgen, helpt alvast om het risico op huidkanker sterk terug te dringen.

Meer info: www.uv-index.be 

Andere RESSOURCES