Onderzoek brengt hoop op hogere overlevingskans

Onderzoek brengt hoop op hogere overlevingskans

In de zomermaanden hebben we extra aandacht voor huidkanker. En dat is niet toevallig: overmatige blootstelling aan uv-stralen van de zon is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van huidkanker. Heel wat types huidkanker zijn gelukkig goed te genezen, zeker als er geen uitzaaiingen zijn. Want die uitzaaiingen zijn het grootste gevaar. Professor Marine en zijn team in het Centrum voor Kankerbiologie onderzoeken het ontstaan en de ontwikkeling van uitzaaiingen bij melanoom, in de hoop die in de kiem te smoren. Hij vertelt er ons meer over in dit interview.

Wat is het onderwerp van uw onderzoek, professor Marine?

“Wij willen begrijpen hoe melanoom zich verspreidt naar andere organen, waaronder vitale organen. Melanoom begint in de huid, maar zaait dan uit naar de lever, de longen en in het slechtste geval zelfs naar de hersenen. Het is door de uitzaaiingen dat mensen aan huidkanker overlijden. Wij willen weten hoe we het risico op uitzaaiingen bij melanoom kunnen verkleinen of zelfs wegnemen.”

Hoe helpt uw onderzoek om uitzaaiingen tegen te gaan?

“Ons onderzoek kon aantonen dat maar een zeer kleine minderheid van alle cellen in de primaire tumor verantwoordelijk is voor uitzaaiingen. Wij noemen ze metastase-initiërende cellen of MIC’s. We onderzoeken nu of andere cellen in de micro-omgeving van de tumor kankercellen herprogrammeren tot MIC’s. Vandaaruit zouden we een behandeling kunnen ontwikkelen die iets doet met de herprogrammerende cellen. Of we op termijn gaan kunnen voorkomen dat er MIC’s ontstaan, weet ik niet, maar als blijkt dat hun ontstaan niet te vermijden is, willen we ze wel meteen kunnen doden.”

Hoe verloopt uw onderzoek in grote lijnen?

“We proberen de kankercellen te volgen doorheen het lichaam. Van zodra ze het vermogen krijgen om uit te zaaien, krijgen ze een rood kleurtje. Dan kunnen we ze isoleren en bestuderen. En zien hoe we ze kunnen vernietigen. We willen ze vooral isoleren in het bloed, omdat ze daar gemakkelijk te bereiken zijn. Er moet nog heel veel onderzoek gebeuren vooraleer we zover zijn. Maar als we zover zijn, zullen de resultaten baanbrekend zijn, ook voor andere kankers dan melanoom.”

Hou je huid in de gaten

  • Net als het kankeronderzoek is preventie ontzettend belangrijk in de strijd tegen kanker. Neem een kijkje op onze pagina’s rond preventie. Je vindt er allerlei tips maar ook de antwoorden op veelgestelde vragen rond blootstelling aan uv-stralen en huidkanker.
  • Wil je meer weten rond melanoom?
    Bezoek onze pagina’s rond dit kankertype.

We hebben toch al veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen melanoom?

“Een enorme vooruitgang! Toen het onderzoek naar melanoom twaalf jaar geleden echt van start ging, was het nog een verwoestende ziekte. Melanoompatiënten hebben nu één kans op twee om hun ziekte op lange termijn te overleven. Dat is regelrecht indrukwekkend.”

Hoe zou u mensen overtuigen om het kankeronderzoek te steunen?

“Zie wat de wetenschap de laatste decennia betekend heeft voor zoveel patiënten! Dat is gewoon om van omver te vallen. Als de donateurs van Stichting tegen Kanker het wetenschappelijk onderzoek blijven steunen, hopen we dat er ooit de dag komt dat niemand meer door kanker sterft. En daar willen we toch allemaal naartoe, niet?”

Andere RESSOURCES