Labobezoeken

Labobezoeken

Stichting tegen Kanker nodigde donateurs uit om het onderzoeksproject in de nucleaire geneeskunde te ontdekken

Stichting tegen Kanker nodigt donateurs regelmatig uit om de onderzoekslaboratoria te bezoeken die zij financiert. Op 6 mei zagen de donateurs de impact van hun steun bij het bezoek aan het onderzoeksproject van professor Patrick Flamen (dit onderzoek werd in 2020 geselecteerd).

Het project gaat over nucleaire geneeskunde, die nog grotendeels onbekend is bij het grote publiek. Dit labobezoek aan het gloednieuwe Jules Bordet Instituut, een topcentrum op dit gebied, was een unieke kans. De donateurs maakten kennis met een innovatieve aanpak om de diagnose en behandeling van kankerpatiënten te verbeteren.

Vandaag maakt immunotherapie deel uit van de therapeutische behandelingen die aan een groeiend aantal kankerpatiënten worden aangeboden. Maar niet alle patiënten reageren er even goed op. Het team van professor Flamen onderzoekt een innovatieve en minimaal invasieve aanpak om patiënten te identificeren die waarschijnlijk goed zullen reageren op immunotherapie. Daartoe wordt een PET-scan gebruikt om bepaalde cellen rond de tumor te identificeren die verantwoordelijk zijn voor de weerstand tegen immunotherapie. Door deze gegevens te combineren met andere biologische parameters kunnen onderzoekers patiënten een effectievere, beter gerichte en gepersonaliseerde behandeling bieden.

Na de inleiding over Stichting tegen Kanker door mevrouw Patricia Servais, scientific grants manager, en de toelichting over het onderzoek door professor Flamen, konden de bezoekers het traject van de patiënt volgen in een infrastructuur die hoogwaardige technologie combineert met het welzijn van de patiënt en het verplegend personeel. Ze zagen de rustgevende ruimten met serene visuals van o.a. de architectuur van Horta, Noordzeestranden en het bloeiende Hallebos. Het Jules Bordet Instituut, een pionier in de sector, zet zich sinds enkele jaren in voor nucleaire geneeskunde en dagelijks worden er een twintigtal patiënten behandeld op deze afdeling die onder streng toezicht staat.

De donateurs waren erg opgetogen over dit bezoek waarbij ze zelf zagen hoe zinvol hun steun is!

Het was voor Stichting tegen Kanker ook een mooie gelegenheid om met hen van gedachten te wisselen en hen te bedanken voor hun hulp bij de strijd tegen kanker!

Andere RESSOURCES