Grondige update van de  Voedingssupplementen<br>wijzer

Grondige update van de Voedingssupplementen
wijzer

Voedingssupplementen zijn alom verkrijgbaar en worden vaak ingenomen om de gezondheid te ondersteunen, ook bij ziekte en herstel. Veel mensen die met kanker geconfronteerd worden slikken voedingssupplementen. De redenen zijn divers: het immuunsysteem versterken, voedingstekorten voorkomen, de levenskwaliteit verbeteren, de kanker helpen bestrijden, nevenwerkingen van kankertherapieën voorkomen, de conventionele behandeling aanvullen en progressie van de ziekte afremmen. Veel mensen met en na kanker bespreken het gebruik van supplementen niet met hun behandelende arts, omdat ze ervan uitgaan dat deze zogenaamde natuurproducten onschuldig zijn. Dat is helaas niet altijd het geval. Supplementen kunnen interfereren met conventionele kankerbehandelingen.

Daarom biedt Stichting tegen Kanker al 10 jaar (sinds 2015) wetenschappelijk onderbouwde informatie aan rond 25 veel gebruikte voedingssupplementen. Deze Voedingssupplementenwijzer kreeg dit jaar (2024) een grondige update door CEBAM/Gezondheid en Wetenschap. Hiervoor werd een literatuurstudie uitgevoerd naar recent kwalitatief wetenschappelijk onderzoek over de veel gebruikte voedingssupplementen en vervolgens werd deze informatie hertaald in een begrijpelijke toelichting voor elk van de 25 supplementen. De lijst wordt nu verder aangevuld door Cebam/Gezondheid en Wetenschap in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Wij raden mensen met en na kanker aan om enkel voedingssupplementen te nemen als de behandelende arts ze aanbeveelt, na het vaststellen van een tekort.

Andere RESSOURCES