Baanbrekende ontdekking!  

Baanbrekende ontdekking!  

Belgische onderzoekers ontdekken waarom bepaalde melanoompatiënten niet reageren op immunotherapie  

Het Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift Cell publiceerde onlangs een veelbelovende ontdekking op het vlak van kankerbehandeling. Een team van onderzoekers van het KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie en het UZ Leuven is erin geslaagd om te achterhalen waarom immunotherapie niet aanslaat bij sommige melanoompatiënten. 

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem van de patiënt aanmoedigt om de kankercellen aan te vallen. Recente ontwikkelingen op dit gebied tonen veelbelovende resultaten, vooral voor patiënten met vergevorderde huidkankers zoals melanoom. Toch blijkt uit de bevindingen dat minder dan 50% van de patiënten goed reageert op immunotherapie. De onderliggende reden voor therapieresistentie was tot op heden nog niet helemaal duidelijk. 

Een team van onderzoekers van de KU Leuven onder leiding van prof. Jean-Christophe Marine kon onlangs een celtype identificeren dat verantwoordelijk is voor een verminderde immuunrespons. Het gaat om cellen die de aanvallen van het immuunsysteem ontduiken en aldus de resistentie tegen immunotherapie in de hand kunnen werken. Het team ontdekte vervolgens dat het vermogen van deze cellen om zich te ‘verstoppen’ afhankelijk is van het TCF4-gen. Geneesmiddelen die de expressie van dit gen kunnen modificeren, zouden bijgevolg een oplossing kunnen bieden om immunotherapie bij patiënten beter te laten aanslaan. 

Onze bevindingen zijn veelbelovend. Ze kunnen het pad effenen voor nieuwe behandelingsmethoden voor melanoompatiënten die niet reageren op immunotherapie”, aldus professor Marine. 

Stichting tegen Kanker steunt al jarenlang het werk van dit onderzoeksteam en verheugd zich van deze ontdekking. 

Andere RESSOURCES