Stichting tegen Kanker viert dit jaar de 20ste verjaardag van Tabakstop, de gratis hulplijn voor informatie over roken, verslaving en hulp bij het stoppen met roken. In de afgelopen 20 jaar heeft Tabakstop zijn diensten voortdurend uitgebreid en verbeterd om zo goed mogelijk in te spelen op de specifieke behoeften van mensen die willen stoppen met roken. Vandaag is het een onmisbare referentie in België dankzij de gepersonaliseerde aanpak.
20 jaar dienstverlening – duik in de geschiedenis
Tabakstop werd gelanceerd op 31 mei 2004, tijdens de Werelddag zonder Tabak, als een telefonische hulplijn voor vragen over stoppen met roken.
In 2007 introduceerde Tabakstop persoonlijke telefonische coaching om begeleiding op maat te bieden aan mensen die hulp willen bij het stoppen met roken.
In 2010 ging de gratis dienst verder als pionier met een pilootproject voor de terugbetaling van nicotinevervangende middelen, waardoor rookstop toegankelijker werd voor kwetsbare bevolkingsgroepen.
In 2011 werd België het eerste EU-land dat het nummer van de rookstoplijn op alle sigarettenpakjes vermeldde, een verplichting die in 2014 werd opgenomen in een Europese richtlijn en later werd overgenomen door andere EU-landen.
De afgelopen jaren zijn de diensten ook aangepast om in te spelen op nieuwe consumptiepatronen, zoals de opkomst van andere nicotineproducten (e-sigaretten, nicotinezakjes, smart vapes).
Steeds meer gebruikers en sprekende resultaten
De cijfers spreken voor zich en getuigen van de positieve impact van Tabakstop. Sinds de lancering van de gratis coaching is het aantal gebruikers blijven toenemen: in 2007 werden een honderdtal mensen telefonisch begeleid; in 2023 waren dat er bijna 2.000, twintig keer zoveel als in het begin.
Tussen 2007 en 2023 hebben 12.530 mensen een volledig rookstoptraject gevolgd. Van hen was 50% rookvrij aan het einde van de begeleiding, nog 22% na zes maanden en 20% na een jaar. Dat zijn bemoedigende resultaten, vooral als je bedenkt dat zonder hulp het slaagpercentage slechts 4% is.
Tabakstop doet extra moeite voor kwetsbare groepen dankzij gratis en toegankelijke diensten, wat een essentiële troef is voor rokers uit kansarme milieus.
Een multidisciplinair team voor persoonlijke begeleiding
Tabakstop werkt met een divers team van dertig tabakologen. Deze professionals met verschillende disciplines in de gezondheidszorg o.a. apothekers en psychologen, bieden begeleiding op maat.
Het team wordt voortdurend uitgebreid met experts uit aanvullende disciplines, zoals diëtisten of vroedvrouwen, om nog beter in te spelen op de specifieke behoeften van mensen die roken of vapen. Zo wordt bijvoorbeeld informatie gegeven aan toekomstige moeders of voedingsondersteuning aan mensen die bang zijn om te verzwaren als ze stoppen.
Veelbelovende toekomst, maar extra steun is broodnodig!
Al 20 jaar maakt Tabakstop een verschil voor duizenden mensen. Maar om aan de groeiende vraag te voldoen, is meer overheidssteun nodig. Het is essentieel dat overheden hun krachten bundelen om een financiering te waarborgen die aansluit bij de behoeften, zeker als we nog grootschaligere rookstopcampagnes willen lanceren.
Stichting tegen Kanker roept daarom op om niet alleen Tabakstop beter te ondersteunen, maar ook om de rol van gezondheidsprofessionals – zoals huisartsen, zelfstandige tabakologen en apothekers – te versterken en te ondersteunen, zodat zij mensen beter kunnen begeleiden bij hun rookstoptraject.
Roken is immers geen keuze, maar een echte verslaving die aangepaste zorg vereist.
Tabakstop is een initiatief van Stichting tegen Kanker met steun van de overheden.