Stichting tegen Kanker viert 20 jaar Tabakstop, de gratis hulplijn voor informatie over roken, verslaving en stoppen met roken. Sinds 2004 is Tabakstop uitgegroeid tot een vaste waarde in België dankzij zijn persoonlijke aanpak en voortdurende aanpassing aan de noden van rokers.
📞 20 jaar dienstverlening: een terugblik
Tabakstop werd gelanceerd op 31 mei 2004, tijdens de Werelddag zonder Tabak, als telefonische hulplijn voor vragen over rookstop.
In 2007 werd persoonlijke telefonische coaching toegevoegd, zodat rokers op maat begeleid konden worden.
In 2010 volgde een pilootproject voor terugbetaling van nicotinevervangers, waardoor rookstop toegankelijker werd voor kwetsbare groepen.
In 2011 werd België het eerste EU-land dat het Tabakstop-nummer op sigarettenpakjes vermeldde. Deze maatregel werd in 2014 opgenomen in een Europese richtlijn.
De afgelopen jaren paste Tabakstop zijn aanbod aan nieuwe nicotineproducten aan, zoals e-sigaretten, nicotinezakjes en smart vapes.
👉 Meer info over stoppen met roken
📈 Steeds meer gebruikers, sterke resultaten
Sinds 2007 volgden 12.530 mensen een volledig coachingtraject. In 2023 kregen bijna 2.000 mensen begeleiding, tegenover 100 in 2007.
De resultaten zijn bemoedigend:
- 50% was rookvrij na afloop
- 22% bleef rookvrij na 6 maanden
- 20% na 1 jaar
Zonder hulp ligt het succespercentage op slechts 4%.
Tabakstop zet extra in op toegankelijke hulp voor kwetsbare groepen, met gratis diensten en ondersteuning.
👥 Een multidisciplinair team op maat
Tabakstop werkt met een team van ongeveer 30 tabakologen, afkomstig uit de gezondheidszorg, psychologie en farmacie. Het team wordt versterkt met diëtisten en vroedvrouwen, zodat ook specifieke noden — zoals rookstop tijdens zwangerschap of angst voor gewichtstoename — beter worden opgevangen.
🔠Toekomst met meer steun
Tabakstop maakt al 20 jaar het verschil. Maar om aan de stijgende vraag te voldoen, is meer structurele steun van de overheid nodig.
Stichting tegen Kanker roept op om niet alleen Tabakstop te versterken, maar ook de rol van huisartsen, zelfstandige tabakologen en apothekers te ondersteunen. Want roken is geen keuze, maar een echte verslaving die aangepaste zorg vereist.
Tabakstop is een initiatief van Stichting tegen Kanker met steun van de overheden.


