Visterrine uit Henegouwen

Visterrine uit Henegouwen

Deze frisse en feestelijke visterrine uit Henegouwen is een smakelijk voorgerecht dat op voorhand bereid kan worden. Ze is ideaal voor warme dagen of bij vermoeidheid. Dankzij de zachte textuur en het hoge eiwitgehalte is dit gerecht bijzonder geschikt voor mensen die een kankerbehandeling ondergaan.
Visterrine uit Henegouwen
DEZE TERRINE MOET 2 DAGEN VÓÓR CONSUMPTIE BEREID WORDEN
Visgerecht
Visgerecht
Voorgerecht
Voorgerecht
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • 1 kg witte vis, bijvoorbeeld forel of paling
  • 1,5 l dragonazijn
  • 10 gelatineblaadjes
  • 2 uien
  • 2 wortels
  • 2 citroenen
  • 3 el olie
  • 100 g bloem
  • 50 g 100 % plantaardige margarine
  • 1 blokje vetarme visbouillon
  • Jeneverbessen, augurken en laurierblaadjes als versiering

Voorbereiding

Bereid de groenten: snijd de uien fijn en de wortelen in dunne schijfjes. Blancheer ze kort in gezouten kokend water tot ze beetgaar zijn.
Bereid de vis: snijd de visfilets in gelijke stukken en haal ze door de bloem.
Bak de vis: bak de stukken vis in een beetje olie tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen.
Maak de saus: smelt de margarine, voeg de bloem toe en maak een roux. Voeg de bouillon toe (gemaakt met de dragonazijn en het bouillonblokje) en breng aan de kook. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
Voeg de gelatine toe: week de gelatineblaadjes in koud water, knijp ze uit en voeg ze toe aan de warme saus.
Stel de terrine samen: leg in een terrinevorm afwisselend lagen vis, uien, wortelen en citroenschijfjes. Giet de saus erover.
Werk af met jeneverbessen, augurken en laurierblaadjes.
Laat opstijven: zet de terrine 48 uur in de koelkast. Ze blijft 1 à 2 weken houdbaar in de koelkast.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Probeer ook eens de zalm-ei terrine, een andere koude en eiwitrijke bereiding die licht verteerbaar is.

Meer inspiratie