Koud groentesoepje met yoghurt

Koud groentesoepje met yoghurt

Deze koude groentesoep met yoghurt is een verfrissend alternatief voor warme soepen. Ze is licht verteerbaar, zacht voor de maag en ideaal bij misselijkheid of verminderde eetlust. Serveer goed gekoeld voor een optimaal effect.
Soep
Soep
Vegetarisch
Vegetarisch
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 tak selder
  • 1 ui
  • 1 l magere groentebouillon
  • 200 g yoghurt
  • 1 el. vetstof
  • Peper en zout naar smaak

Voorbereiding

Pel de ui en snijd fijn. Was de prei en selderij grondig en snijd in dunne ringen.
Verhit de vetstof in een kookpot op middelhoog vuur. Voeg de ui, prei en selderij toe. Laat 2 à 3 minuten zachtjes stoven tot de groenten glazig zijn.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 20 minuten sudderen tot de groenten goed gaar zijn.
Haal de pot van het vuur en mix de soep tot een glad geheel. Indien gewenst, zeef de soep om vezels te verwijderen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna minstens 2 uur in de koelkast.
Roer vlak voor het serveren de yoghurt door de koude soep. Meng goed tot een egale textuur. Breng op smaak met zout en peper.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Bewaartips :

Bewaar ze maximaal 3 dagen goed afgedicht in de koelkast (temperatuur lager dan 7 °C). Klop de soepen voor het opdienen nog eens goed op.

Dit is een recept uit het eindwerk van Christophe Godefroidt, ontwikkeld in samenwerking met de opleiding bachelor in de voedings- en dieetkunde, Katholieke Hogeschool VIVES en met Stichting tegen Kanker.

Zin in nog een frisse soep? Probeer dan zeker onze koude paprikasoep, een kleurrijk en zacht alternatief voor warme dagen.

Meer inspiratie