Dit hapje is rijk aan de stof lycopeen, dat mogelijk een beschermende werking heeft tegen prostaatkanker. Goed om te weten is dat het lycopeengehalte in tomaten toeneemt naarmate ze meer bereid worden (pureren, verwarmen). Dit voorafje is tot slot geschikt voor vegetariërs, op-en-top gezond en – ook niet onbelangrijk – snel klaar!
Vegetarisch
Voorgerecht
Feestelijk recept
Gezond recept
Herfst
Lente
Zomer
Ingrediënten
- 2 rijpe tomaten
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper
- Zout (bv. fleur de sel)
- ½ (zuurdesem)brood, in sneetjes van net geen centimeter dik
- 2 knoflookteentjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het piccolo broodje in sneetjes van ongeveer 2 cm dik.
Bestrijk de sneetjes aan beide kanten met olijfolie. Rooster ze enkele minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn.
Snijd de tomaat en mozzarella in kleine blokjes. Meng ze in een kom met 2 eetlepels olijfolie.
Haal het brood uit de oven en beleg met het tomaat-mozzarellamengsel. Werk af met fijngesneden basilicum.
Serveer onmiddellijk als voorgerecht of bijgerecht. Dit recept kan ook koud geserveerd worden als aperitiefhapje.
OPGELET : Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).
Voor een ander eenvoudig mediterraan recept, probeer onze pasta puttanesca, rijk aan smaak en antioxidanten.