Kalfsfricassee

Kalfsfricassee

Deze kalfsstoofpot is een troostrijke maaltijd, ideaal voor mensen met kanker. Rijk aan eiwitten en energie, en verrijkt met een zelfgemaakte voedingssupplement, biedt dit gerecht een optimale voedingswaarde zonder in te boeten op smaak.
Vleesgerecht
Vleesgerecht
Voedingssupplement
Voedingssupplement
Tijdens een kanker
Tijdens een kanker
Lente
Lente

Ingrediënten

  • 300 g kalfsschouder
  • 200 ml (zelfgemaakte) drinkvoeding, neutrale smaak 500 ml water
  • 300 ml bouillon
  • 20 g boter of margarine
  • 4 wortelen
  • 1 ui met 4 kruidnagels geprikt 2 el bloem
  • 1 kruidentuiltje
  • 1 el (olijf)olie
  • Peper en zout

Voorbereiding

Bereid de groenten : Schil de wortelen en snijd ze in dunne plakjes. Pel de ui en steek er de kruidnagels in.
Bak het vlees aan : Snijd het kalfsvlees in grote stukken. Bak ze samen met de wortelen en ui in een grote pan met een scheutje olijfolie.
Laat sudderen : Voeg het water, bouquet garni, zout en peper toe. Dek af en laat 75 minuten zachtjes sudderen.
Maak de saus : Zeef de bouillon. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en maak een roux. Voeg geleidelijk de gezeefde bouillon en het voedingssupplement toe. Laat niet koken.
Afwerking : Leg de stukjes vlees op een bord en overgiet met de saus. Serveer met rijst en gestoomde groenten.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).
Energie: 670 kcal – Eiwitten: 38.9 g (voedingswaarde per portie)

Dit is een recept van Benedicte Defever, voedingsdeskundige-diëtiste, met jarenlange ervaring in de klinische voeding, waar bijvoeding tot behoort.

Zin in een ander stoofgerecht boordevol eiwitten ? Probeer dan zeker onze kalkoenstoofpot met spinazie en champignons – een lichtere maar voedzame variant.

Meer inspiratie