Gratin met vruchten

Gratin met vruchten

Deze fruitgratin is een warm dessert dat perfect past bij de herfst of winter, maar ook het hele jaar door kan worden aangepast aan seizoensfruit. Het combineert zachtheid, lichtheid en een rijkdom aan beschermende voedingsstoffen. Dankzij de smeuïge textuur en het fruitige aroma is dit gerecht bijzonder geschikt voor mensen met kanker, vooral bij vermoeidheid of verminderde eetlust.
Desserten en snacks
Desserten en snacks
Vegetarisch
Vegetarisch
Feestelijk recept
Feestelijk recept
Gezond recept
Gezond recept
Herfst
Herfst
Lente
Lente
Winter
Winter
Zomer
Zomer

Ingrediënten

  • ± 800 g gemengd fruit naar keuze, bijvoorbeeld: sinaasappel/pompelmoes (*), sinaasappel/roze pompelmoes (*)/ananas/mango, druiven/peren/pruimen
  • 1 citroen of limoen
  • 200 ml magere room
  • 100 g suiker (of equivalent aan zoetstof)
  • 4 eidooiers

Voorbereiding

Schil het fruit en snijd het in middelgrote stukken. Verdeel het over 4 individuele ovenschaaltjes.
Pers de citroen of limoen. Meng het sap met de room, suiker en eidooiers in een kom. Klop lichtjes tot een glad mengsel.
Giet het roommengsel over het fruit in de schaaltjes. Verwarm de grill van de oven voor. Gratineer enkele minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Gebruik fruit met verschillende kleuren en texturen voor een optimale inname van antioxidanten. Serveer lauw, eventueel afgewerkt met een beetje citrusschil of een blaadje munt.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging, vermoeidheid).

Meer inspiratie