Selder-tomatenijs

Selder-tomatenijs

Selder-tomatenijs
15 - 20 MINUTEN + INVRIESTIJD
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch

Ingrediënten

  • 800 g de tomaten
  • 160 g bleekselderij
  • 2 theelepels versgehakte dille
  • 2 theelepels azijn
  • Zout
  • Peper
  • 1 eiwit
  • 300 ml ongeklopte slagroom

Voorbereiding

Pel de tomaten en snij in stukken. Snij de bleekselderij in grove stukken.
Pureer de helft van de tomaten samen met de bleekselderij in een foodprocessor of met een staafmixer. Doe in een kom. Pureer de resterende helft van de tomaten samen met de dille. Voeg toe aan de inhoud van de kom.
Breng het geheel op smaak met de azijn, de peper en het zout. Roer alles goed door elkaar.
Klop het eiwit tot sneeuw. Klop de slagroom stijf. Schep eerst de slagroom door het tomatenmengsel en spatel vervolgens het eiwit erdoor.
MET DE HAND : Giet de bereiding in een diepvriesbakje en zet vier uur in de vriezer. Klop na 1 uur het half bevroren ijs minstens één maal met de staafmixer, een klopper of een vork tot een gladde massa en zet de bereiding daarna terug in de vriezer.
MET DE IJSMACHINE : Giet de bereiding in de ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien, of tot de messen stoppen. Laat verder opstijven in de vriezer.
Serveer in een opengesneden tomaat en garneer met takje peterselie.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid)
Energie: 327 kcal – Eiwitten: 6.5g per portie

Variatie

Vervang de verse dille door oregano. Gebruik 150 g tomaten en 50 g gezeefde tomaten in plaats van 200 g tomaten.
Gebruik 200 g gepelde tomaten uit blik.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Meer inspiratie