Selder-tomatenijs

Selder-tomatenijs

Dit selder-tomatenijs is een vegetarisch, licht en origineel recept, speciaal ontwikkeld voor mensen met kanker. Dankzij de romige textuur en subtiele kruidigheid is het ideaal als voorgerecht of verfrissend tussendoortje, vooral bij spijsverteringsproblemen of verminderde eetlust.
Selder-tomatenijs
15 - 20 MINUTEN + INVRIESTIJD
Ijs
Ijs
Vegetarisch
Vegetarisch

Ingrediënten

  • 800 g de tomaten
  • 160 g bleekselderij
  • 2 theelepels versgehakte dille
  • 2 theelepels azijn
  • Zout
  • Peper
  • 1 eiwit
  • 300 ml ongeklopte slagroom

Voorbereiding

Pel de tomaten en snijd ze in stukken. Snijd ook de selder in grove stukken.
Mix de helft van de tomaten samen met de selder tot een gladde puree. Giet in een grote kom. Mix vervolgens de rest van de tomaten met de dille en voeg toe aan het geheel.
Voeg de azijn, zout en peper toe. Meng goed zodat de smaken zich goed verdelen.
Klop het eiwit stijf. Klop de slagroom tot stevige pieken. Spatel eerst de room door het groentemengsel, gevolgd door het eiwit.
Zonder ijsmachine: Giet het mengsel in een geschikte bak en zet het 4 uur in de vriezer. Roer na 1 uur met een garde of vork om ijskristallen te voorkomen. Herhaal dit één à twee keer.
Met ijsmachine: Giet het mengsel in de ijsmachine en laat ongeveer 30 minuten draaien. Laat daarna verder opstijven in de vriezer.
Serveer in een uitgeholde tomaat die in roosvorm is ingesneden. Werk af met een takje peterselie.

OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid, smaakwijziging,vermoeidheid).

Energie: 327 kcal – Eiwitten: 6.5g per portie

Variatie

Vervang de verse dille door oregano. Gebruik 150 g tomaten en 50 g gezeefde tomaten in plaats van 200 g tomaten.
Gebruik 200 g gepelde tomaten uit blik.

Bewaartips

Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.

De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven, departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met Stichting tegen Kanker.

Probeer ook ons venkelijs, een ander plantaardig en verfrissend recept, ideaal bij spijsverteringsproblemen.

Meer inspiratie