Voorgerecht
Feestelijk recept
Zomer
Ingrediënten
- 4 verse vijgen
- 150 g zachte geitenkaas
- 4 sneetjes gerookte ham (bij voorkeur Italiaanse ham)
- Handvol rozijnen
- Theezakje
- Vloeibare honing
- Provençaalse kruiden (tijm, oregano, rozemarijn of een mengeling)
- Zwarte peper
- 4 tandenstokers
Voorbereiding
Haal de geitenkaas uit de koelkast. Week de rozijnen samen met het theezakje een klein halfuur in warm water, tot ze zacht zijn. Snijd ondertussen de vijgen van boven naar beneden in vier, zonder ze onderaan helemaal door te snijden. Laat ze openvallen als een bloem.
Meng de geitenkaas met de uitgelekte rozijnen. Breng op smaak met de kruiden, een halve koffielepel honing en wat peper. Vul de vijgen met dit mengsel. Sluit de vijgen wat met de hand en bind rond iedere vijg een sneetje ham. Maak het geheel vast met een tandenstoker. Bewaar in een ingevette ovenschotel of schotel met antiaanbaklaag en zet afgedekt in de koelkast.
Voor het serveren: plaats de schotel in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 10 à 15 minuten. Serveer de vijg in het midden van een klein bord, bedruppel vijg en bord met honing, en strooi er nog wat kruiden over.