Stomen (100 °C) heeft heel wat voordelen: vitamines en mineralen blijven beter bewaard, groenten behouden een mooie kleur en je hoeft geen vet toe te voegen. In kankerpreventie is stomen een beter alternatief dan koken op hogere temperaturen (boven 200 °C), zoals in een wok of pan, op de barbecue of de grill. Hierbij kunnen immers kankerverwekkende stoffen ontstaan, vooral bij het aanbranden en bij rechtstreeks contact met een vlam.
Hoofdgerecht
Visgerecht
Feestelijk recept
Gezond recept
Herfst
Lente
Winter
Zomer
Ingrediënten
- 4 rauwe zalmfilets, zonder vel en in fijne sneetjes
- 200 g groene boontjes, schoongemaakt
- 2 broccoli’s, in roosjes
- 6 eetlepels argan- of olijfolie
- 1 citroen, geperst
- Enkele takjes venkelloof
- Peper
- Enkele blaadjes zuring
- Enkele blaadjes basilicum
- 125 ml zure room
- Rode peperbolletjes (optioneel)
Voorbereiding
Verdeel de zalm over de borden.
Stoom de boontjes en broccoli gaar.
Meng in een kommetje wat (argan)olie met het citroensap. Hak het loof van de venkel fijn en voeg toe. Kruid met peper.
Smeer de zalmreepjes hiermee in.
Maak een dressing van zure room: zet de zuring en basilicum 1 minuut in koud water.
Doe de zure room in een kom. Verwijder de takjes van het basilicum en de zuring en snijd alles fijn. Meng de fijngehakte kruiden met de zure room.
Verdeel de gestoomde groenten en de dressing over de zalm. Werk af met wat venkelloof en eventueel enkele rode peperbolletjes.
Serveer met brood.
Recept van Sofie Dumont