10 MINUTEN + 2 UUR WEKEN + INVRIESTIJD
Ijs
Vegetarisch
Ingrediënten
- 320 g ontpitte dadels
- 600 ml gesuikerd appelsap
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 300 g koude tofu
- 160 ml gesuikerde sojamelk
Voorbereiding
Ontpit de dadels. Snij enkele dadels in stukjes en bewaar deze in de koelkast.
Doe de hele dadels en 2/3 van het appelsap in een steelpan en laat 2 uur weken. Laat dan 5 minuten sudderen en daarna afkoelen.
Pureer de dadels met een staafmixer. Voeg de kaneel toe en mix tot er een smeuïge massa ontstaat.
Voeg steeds een paar blokjes tofu toe en mix het goed. Voeg tenslotte de rest van het appelsap en de sojamelk toe.
MET DE HAND : Giet het mengsel in een plastic diepvriesbak. Zet het mengsel 4 uur in de vriezer, waarbij u tijdens het vriezen (ongeveer na één uur) minstens eenmaal met een klopper, een vork of elektrische handmixer roert om de ijskristallen te vermalen. Klop na de vriestijd het mengsel smeuïg.
MET DE IJSMACHINE : Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het draaien tot het dik, maar nog niet stevig is. Schep het mengsel in een plastic diepvriesbak.
Neem de stukjes dadel uit de koelkast. Roer de helft van de stukjes dadel erdoor en zet het ijs 2 tot 3 uur in de vriezer. Gebruik de andere stukjes om te garneren.
OPGELET: Dit is een recept voor mensen met kanker. Het is
mogelijk rijk aan calorieën en/of eiwitten, of specifiek uitgewerkt
voor bepaalde klachten (minder eetlust, misselijkheid,
smaakwijziging,vermoeidheid)
Energie: 408 kcal – Eiwitten: 11.7g per portie
Variatie
Vervang de sojamelk door volle melk.
Bewaartips
Bewaar zelfgemaakt ijs best niet langer dan 2 weken in de
diepvries (lager dan -18 °C). Hard ijs plaats je best een half uur
voor het serveren in de koelkast. Dan is het ijs schepklaar.
De recepten zijn een idee van Sarah Van Den Brande. Ze kwamen
tot stand in het kader van haar eindwerk aan de KaHo Sint-Lieven,
departement Voeding & Diëtetiek te Gent, in samenwerking met
Stichting tegen Kanker.