Fysieke activiteit en tempo

Fysieke activiteit en tempo

Waarom loop je minder risico op kanker als je beweegt?

Bewegen beschermt je op twee manieren:

    • direct: tijdens het bewegen daalt het niveau van bepaalde hormonen, zoals oestrogeen, en bepaalde ‘groeifactoren’, zoals insuline, die de groei van cellen en dus ook van kankercellen, bevorderen.
    • indirect: lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op je lichaamsgewicht. Het vermindert de kans op overgewicht en obesitas, die in verband worden gebracht met verschillende soorten kanker.

Waarom loop je minder risico op andere ziekten als je beweegt?

Regelmatig bewegen levert altijd winst op. Niet alleen beperk je het risico op kanker tot een minimum, maar je vermijdt ook andere ziekten, zoals :

    • Diabetes type 2 : Lichaamsbeweging verbetert de gevoeligheid voor insuline en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Dit kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 bij mensen met aanleg verminderen.
    • Obesitas: Fysieke activiteit helpt bij het verbranden van calorieën en het behouden van een gezond lichaamsgewicht.
    • Osteoporose : Regelmatige lichaamsbeweging, vooral weerstandsoefeningen en belastende activiteiten, zorgt voor verbetering van de botstructuur en botmassa waardoor je minder risico loopt op bontonkalking.
    • Depressie en angst : Fysieke activiteit stimuleert de afgifte van endorfines, welzijnshormonen, die de stemming kunnen verbeteren en symptomen van depressie en angst kunnen verminderen.
    • Luchtwegaandoeningen : Lichaamsbeweging kan de longfunctie verbeteren en de ademhalingsspieren versterken.
    • Neurodegeneratieve ziekten : Uit studies blijkt dat lichaamsbeweging het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson kan verminderen, of de progressie ervan kan vertragen bij bepaalde mensen.

Je bent tussen 20 en 64 jaar

Ben je tussen 20 en 64 jaar oud? Dan luidt het advies:

    • Doe minstens vijf keer per week aan matige lichaamsbeweging gedurende een halfuur (150 tot 300 minuten per week).
    • Doe minstens één keer per week aan intensievere lichaamsbeweging (75 tot 150 minuten per week).

Wat is matige lichaamsbeweging?

Zware oefeningen die iedereen zonder veel moeite kan doen, vallen onder matige lichaamsbeweging. Het gaat bijvoorbeeld om wandelen of flink doorstappen, zwemmen of fietsen, rustig turnen, touwtjespringen of yoga.

Wat is intensieve lichaamsbeweging?

Je beweegt intensief als je oefeningen doet die je lijf echt uitdagen. Meestal gaat het om ‘echte’ sporten als joggen of hardlopen, sportief zwemmen, aerobics, balsporten (als padel, tennis, badminton, basketbal, volleybal…).

Ga te voet wanneer dat kan

    • Doe je woon-werkverkeer volledig of deels te voet. Neem je de bus of metro? Stap dan een halte vroeger uit. Ga je met de auto? Parkeer die dan een beetje verder weg.
    • Neem de trap in plaats van de lift. Of stap een of twee verdiepingen lager uit.
Hoe kan je bewegen op het werk?

Werk je op kantoor? Dan zit je waarschijnlijk een groot deel van de dag op je stoel. Gezond is dat niet. Het risico op enkele kankers en andere chronische ziekten neemt dan toe, zelfs wanneer je na de werkuren gaat sporten. Maar hoe doe je dat, bewegen op het werk? Lees hier hoe die 10.000 stappen per dag haalbaar worden, zelfs op kantoor.

Je bent 65 jaar of ouder

Ben je 65 jaar of ouder? Dan luidt het advies:

    • Doe minstens vijf keer per week aan matig intensieve lichaamsbeweging gedurende een halfuur (150 tot 300 minuten per week).

of

    • Doe minstens één keer per week aan intensievere lichaamsbeweging (75 tot 150 minuten per week).

of

    • Combineer de matige en intensieve lichaamsbeweging.

Je kan er ook voor kiezen om te bewegen in blokken van minstens 10 minuten.

Beweeg wanneer mogelijk

Laten je gezondheid en je lichaam het toe? Beweeg dan elke dag licht tot matig: neem de trap, ga te voet naar de bakker, spring even binnen bij de buren… Plan ook wat oefeningen in om je spierkracht, je soepelheid, je evenwicht en de coördinatie van je bewegingen te verbeteren.

Kinderen en jongeren van 6 tot 20 jaar

Lichaamsbeweging bij kinderen en jongeren is goed voor hun coördinatievermogen en heeft een positief effect op de beenderen, spieren, gewrichten, het hart en de longen. Ook hun aandachts- en concentratievermogen hebben baat bij bewegen.

Ben je tussen 6 en 20 jaar? Dan luidt het advies:

    • Doe minstens één uur per dag aan matige tot intensievere lichaamsbeweging.
    • Doe minstens twee keer per week aan intensieve lichaamsbeweging om je conditie te verbeteren of te behouden.

Een echte sport beoefenen is geen must, maar je kind of tiener moet wel elke dag de kans krijgen zijn of haar lichaam te bewegen, minstens één uur per dag: met de bal spelen, buiten spelen, te voet of met de fiets naar school gaan, een blokje om wandelen.

Jongeren brengen veel tijd voor hun schermen door: voor de smartphone of tablet, de computer of televisie, de spelconsole… Daar komt weinig beweging bij kijken, dus perk de schermtijd flink in.

En de allerkleinsten?

Ook de allerkleinsten moeten bewegen, het liefst zo snel mogelijk na de geboorte. Alleen zo kunnen kinderen goed opgroeien. Hoe groter kinderen worden, hoe intensiever ze mogen bewegen.

    • Tot ongeveer 2,5 jaar is een speeltapijt een prima plek om de zintuigen te stimuleren, het evenwicht en de motoriek te ontwikkelen. Kruipen, zich ergens aan vastgrijpen en leren staan zijn voorbeelden van beweging voor de allerkleinsten. Zorg ervoor dat dat altijd veilig kan.
    • Tot 6 jaar moeten kinderen activiteiten uitproberen die wat meer inspanning vragen: fietsen, eventueel op een driewieler, rennen, met de bal spelen, touwtjespringen, het klimrek in de speeltuin uittesten… Drijf de inspanningen langzaamaan op. Als je kind 5 of 6 jaar is, zou het aan één uur bewegen per dag moeten zitten.