Prof. Viggo Van Tendeloo

Prof. Viggo Van Tendeloo

De ploeg van professor Van Tendeloo zoekt naar een therapeutisch vaccin tegen leukemie.

De mysteries van de natuur fascineerden Viggo Van Tendeloo al van kinds af aan. Zijn passie voor ontdekkingen maakte van hem een onderzoeker. Professor Van Tendeloo weet met veel enthousiasme en op een menselijke en begrijpbare manier het complexe domein van de immunotherapie uit te leggen.

Immunotherapie

Immunotherapie ‘leert’ ons eigen lichaam om zich te verdedigen tegen kankercellen. De ploeg van professor Van Tendeloo zoekt naar een zogeheten therapeutisch vaccin tegen leukemie. Therapeutisch wil zeggen ‘om genezing te behalen’, tegenover een ‘preventief’ vaccin dat voorkomt dat we ziek worden. Het therapeutische vaccin wordt toegediend na een klassieke behandeling – meestal een chemotherapie – om kankercellen te elimineren die ontsnapt zouden zijn aan de behandeling. Zo vermindert de kans op herval. De techniek zit weliswaar nog in een experimenteel stadium, maar ziet er toch al veelbelovend uit.

Levende organismen programmeren

In de praktijk houdt de techniek het volgende in: men isoleert in het bloed van de patiënt een bepaald soort immuuncellen, die de lymfocyten (de ‘soldaten’ van ons immuunsysteem) instructies geven. Daarna gaat men deze leidinggevende cellen ‘programmeren’ door er informatie over de leukemie in te injecteren. Dat leert de immuuncellen om de kankercellen op te sporen en te elimineren, net zoals ze bij virussen of bacteriën zouden doen.

De steun van Stichting tegen Kanker

Bij de Grants 2010 kende de Stichting 125 000 euro subsidie toe om het onderzoek van professor Van Tendeloo en zijn team twee jaar lang te steunen. Dankzij de veelbelovende resultaten werd het team opnieuw geselecteerd voor de Grants 2012, en krijgen ze over een periode van twee jaar 120 000 euro subsidie.